Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt

Ontdek in dit artikel hoe je om kunt gaan met de dingen waar je geen invloed op hebt.

Druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt, is iets waar veel mensen zich in vast kunnen lopen, en het kan leiden tot gevoelens van stress, frustratie en machteloosheid. Wanneer we ons zorgen maken over situaties die buiten onze controle liggen, verliezen we vaak energie die we beter kunnen gebruiken voor zaken waar we wél invloed op hebben.
In plaats van je stress verder te laten groeien, kun je leren om die zorgen los te laten en ruimte te maken voor meer innerlijke rust

Het voelt soms alsof de wereld compleet buiten je macht ligt. Maar geen paniek! Het is helemaal niet zo erg als je het even anders bekijkt. Hier zijn een paar manieren om met die oncontroleerbare situaties om te gaan zonder je gek te maken!

Accepteer wat je niet kunt veranderen

Het eerste en misschien wel belangrijkste is het besef dat niet alles binnen je controle ligt. Er zijn veel factoren in het leven die buiten onze invloedssfeer liggen: het gedrag van anderen, het weer, politieke beslissingen, ongelukken, ziekte, enzovoort. Accepteer dat sommige dingen simpelweg niet te veranderen zijn, hoe hard je er ook over nadenkt of je zorgen maakt. Het loslaten van die controle kan bevrijdend werken.

Passende quote als je je druk maakt over dingen waar je geen invloed op hebt.

Druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt – 5 tips

En dan gaan we nu echt aan de slag met de 5 tips.

1. Maak gebruik van de “verkeerslicht techniek”

De stoplichtmethode gebruiken voor dingen waar je geen invloed op hebt.

Oké, stel je voor: je zit vast in je gedachten, piekerend over dingen waar je helemaal geen controle over hebt. Je kunt het niet veranderen, maar het blijft maar in je hoofd rondtollen, als een rondje in de achtbaan. Wat nu? Nou, het wordt tijd voor een mentale verkeerslicht! Ja, je hoort het goed. Stel je voor dat er in je hoofd ineens een verkeerslicht verschijnt, en dat is je signaal voor hoe je verder moet gaan met je zorgen.

Rood licht betekent “Stop! Het is tijd om deze zorgen gewoon te accepteren en los te laten.” Geen reden om verder in de stress te blijven zitten, het is wat het is! geef jezelf toestemming om die gedachte los te laten. Dit kan door simpelweg te zeggen: “Ik kan hier niets aan doen, en ik laat het los.” Dit helpt om je gedachten te verplaatsen naar acties waar je wél controle over hebt.

Geel licht betekent “Wachten. Het is niet het juiste moment om in actie te komen, dus adem in, ontspan en laat de situatie zich vanzelf ontvouwen.” Je hoeft niet alles meteen te fixen, soms is wachten de beste actie.

Groen licht betekent “Go! Tijd om actie te ondernemen, want er is iets waar je wel invloed op hebt. Doorgaan met de dingen die je kunt veranderen!”

Oefening: De volgende keer dat je merkt dat je weer eens vastzit in een mentale achtbaan van zorgen, stel je dan voor dat er ineens een verkeerslicht opduikt. Kijk goed naar welk licht het laat zien. Is het rood, geel of groen? Gebruik dat als je kompas: stop, wacht, of ga verder met actie! Het klinkt misschien een beetje gek, maar dit kleine trucje helpt je echt om je gedachten in de juiste richting te sturen. 😎🚦

2. Maak het concreet

Schrijf de oncontroleerbare zaken op waar je geen invloed op uit kunt oefenen.

Schrijf een lijst van al die oncontroleerbare dingen. Al die dingen waar je een rood stoplicht bij kreeg bij tip 1. Deze tweede stap naar meer rust is gewoon toegeven dat sommige dingen buiten je bereik liggen. Maak een lijst van alles waar je je zorgen over maakt en markeer de dingen waar je geen invloed op hebt. Ja, je leest het goed: schrijf alles op! Het kan niet alleen verhelderend werken, maar ook een beetje grappig zijn om te zien hoeveel dingen eigenlijk totaal niet jouw probleem zijn. Het zichtbaar maken van je zorgen kan je geest al flink verlichten.

Oefening: Zet een timer voor vijf minuten, pak pen en papier, en schrijf alles op waar je je zorgen over maakt. Kijk daarna naar je lijst en markeer de dingen waar je geen controle over hebt (en geloof me, dat zijn er vaak meer dan je denkt). Leg de lijst neer, adem diep in en voel hoe je zorgen langzaam van je afglijden. En voilà, een stukje minder stress in je leven!
Dit klinkt misschien een beetje simpel, maar het is verrassend effectief. Zodra je ziet wat je niet kunt veranderen, kun je er rustig mee leren leven, zodat je je kunt focussen op de dingen waar je écht invloed op hebt. Toch best gek hè, om te lezen hoeveel je gedachten hebt en waar je hoofd steeds maar druk mee is! Is dat wat je wilt?

3. Focus op het proces, niet het resultaat

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel eens in de stress gezeten over iets waar we totaal geen controle over hadden. Of het nu gaat om hoe je baas een presentatie van je gaat ontvangen, of of je je buurman eindelijk eens tot stilte kunt brengen – sommige dingen kun je gewoon niet sturen. Maar in plaats van jezelf gek te maken over de uitkomst, kun je beter je energie steken in het proces zelf. Je kunt bijvoorbeeld niet precies bepalen hoe iemand reageert op jouw briljante idee (misschien reageert je collega wel met een “hmm” terwijl jij een staande ovatie verwacht), maar je kunt wél kiezen hoe jij het overbrengt. Ben je duidelijk? Ben je geduldig? Of misschien lach je gewoon om je eigen zenuwen en geef je je beste versie van “ik doe gewoon mijn best”? Door je te richten op wat je wel kunt beïnvloeden, zoals hoe jij jezelf uitdrukt of wat je kunt bijdragen, haal je de druk van het resultaat af. En geloof me, dat maakt alles een stuk minder stressvol – en vaak ook een stuk leuker!

4. Stel jezelf aanvullend deze 3 vragen

Daarbij is het ook heel belangrijk om je op de verbetering te letten. Bijna hetzelfde als iets daarboven, maar wel ietsje anders. Stel je voor: je zit in een situatie waar je geen controle over hebt. Je had jezelf voorbereid, je had alles goed gepland, en toch… gaat het mis. Je kunt niet veranderen wat er gebeurt, maar je kunt wel veranderen hoe je ermee omgaat. In plaats van je te verliezen in frustratie en je af te vragen waarom de wereld je altijd lijkt tegen te werken, kun je jezelf afvragen: “Wat kan ik hieruit leren?” En voilà, je hebt de frustratie omgezet in een persoonlijke groei-kans!
Je hoeft niet altijd alles perfect te doen, maar je kunt wel leren van elke situatie. Was je bijvoorbeeld iets te geïrriteerd in die ene vergadering? Misschien kun je de volgende keer wat meer zen blijven (en wie weet, krijg je wel die extra punten voor geduld). Het draait niet om het veranderen van de situatie, maar om het verbeteren van jezelf – een beetje zoals jezelf upgraden naar versie 2.0, maar dan zonder de bugs.
Stel jezelf voor dat de situatie een positieve intentie heeft, ook al zie je die op dit moment niet. Laat deze 3 vragen jou helpen:

  • Wat kan ik leren van deze situatie?
  • Wat is de verborgen les?
  • Wat is de positieve kant?

Dit maakt het gemakkelijker om te accepteren en laat je minder weerstand voelen.

Meer lezen over jouw gedachten?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven