Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Stoppen met piekeren tips

Ontdek in dit artikel wat je kunt doen om af te komen van je gepieker!

Stoppen met piekeren. Dat is lastiger dan je denkt! Veel klanten van mij hebben last van piekeren. En vragen mij regelmatig:

Hoe kan ik stoppen met piekeren?

En

Wat te doen tegen piekeren?

Dus tijd voor een nieuw artikel. Ontdek in dit artikel hoe jij kunt stoppen met piekeren en meer positieve gedachten kunt hebben.

Tips tegen piekeren

Lees deze praktische tips die je meteen kunt toepassen.

Ontdek in dit artikel wat je kunt doen om piekeren af te leren.

Piekeren stoppen tip 1: begin de dag met een …

Nee niet met een dansje ;). Zodra je opstaat begin je met 3 dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Schrijf het niet alleen op, maar voel het geluk er ook bij! Dat brengt je alvast in een goede stemming voor de rest van de dag. Doe dit ook vlak voor dat je gaat slapen. Zo ga je in ieder geval met een lekker gevoel slapen. Word je ’s nachts toch wakker en begin je dan weer met piekeren? volg dan de volgende tips.

Ontdek in dit artikel wat je kunt doen om jouw gepieker te stoppen.

Piekeren stoppen tip 2: stoppen met piekeren ‘s nachts

Ontdek in dit artikel hoe je kunt stoppen met piekeren.

Niets is zo vervelend als je ’s nachts wakker wordt en dan niet meer kunt slapen. En de klokt tikt maar door en ondertussen draaien jouw gedachten overuren. En je denkt aan allerlei dingen die je nog moet doen. Leg een notitieboekje naast je bed. En schrijf al jouw taken en gedachten op. Laat het daarna los. Het staat op papier en nu is het tijd om lekker te gaan slapen.

Andere tips tegen piekeren in bed

Ik weet het. Als je alles hebt opgeschreven kan het nog steeds niet lukken om in slaap te vallen. Ga niet piekeren maar ga wat anders doen. Gebruik je telefoon en luister naar sprookjes of een luisterboek. Zoek naar fijne ontspanningsoefeningen en/of meditatieoefeningen op YouTube. Of koop een app in de appstore. Door te luisteren word je afgeleid en vaak word je moe omdat je geconcentreerd aan het luisteren bent. Kun je niet tegen dat ‘relaxte kabbelende beekje met mooie belletjes (not!). Zoek even door naar wat verschillende oefeningen, tot dat je iets hebt gevonden wat bij je past. De keuze is reuze!

Piekeren stoppen tip 4: denk op een andere manier

Ontdek in dit artikel hoe je kunt stoppen met piekeren.

Het is altijd zo vervelend als je dingen wilt gaan doen. En dan komt opeens angst en onzekerheid om de hoek kijken. Echt super vervelend. Maar negatieve gedachten kun je ook ombuigen. Ik deel er een paar die vaak voorkomen.

Het lukt mij niet!

“Wat als het wel lukt?”

Focus je daar op als je echt iets graag wilt doen. Het is zonde om je tegen te laten houden door je eigen angsten. Bovendien: wat is het allerergste dat jou kan overkomen als het niet lukt?

Het artikel gaat hierna verder.

Wil jij meer rust? ​


Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan. GRATIS download. ​

Met simpele stappen die je vandaag nog kunt toepassen om weer grip te krijgen op jouw leven & werk.

We hebben allemaal wel eens dat het een dagje niet lekker gaat. Maar als dit de overhand krijgt is dat natuurlijk super vervelend. Helemaal als je er de hele tijd aan denkt. Het is ook helemaal niet leuk om de hele tijd te denken aan allerlei dingen die niet leuk zijn in jouw leven. Dus de volgende:

“Wat gaat er wel goed in mijn leven?”

Sommige mensen willen maar 1 ding. En dat is weer beter worden van een vreselijke ziekte. Als je veel van deze verhalen leest, lees je eigenlijk heel vaak hetzelfde. Eigenlijk heeft deze ziekte mij heel veel positieve dingen gebracht. Ik geniet meer van de kleine dingen in het leven. Ik maak mij bijna nooit meer ergens druk om. Vergeleken met mijn ziekte waren mijn zorgen en negatieve gedachten echt ‘peanuts’. Deze ziekte heeft mij heel veel rust gebracht. Dus voor jou:

Als jij te horen krijgt dat je ernstig ziek wordt hoe kijk je dan tegen je negatieve gedachten aan? Wat doe jij liever? Zorg ervoor dat het niet te laat is. Het leven is te kostbaar om te laten verpesten door jouw gepieker.

Veel mensen die last hebben van negatieve gedachten hebben de hele tijd een standaard scenario die maar door hun hoofd blijft razen. Het is de

“Wat als…?”

Wat als het niet goed gaat, wat als ik de rekening niet kan betalen, wat als ik ziek word, wat als….
Dat is zo zonde om jouw kostbare tijd te besteden aan allerlei scenario’s waarvan je de uitkomst niet eens weet. Bovendien word je niet echt vrolijk van deze gedachten.

Een goede is om te focussen op het hier en nu. Laat deze vraag jou helpen:

“Wat is er NU aan de hand?”

Als je jezelf deze vraag stelt dan haal je negatieve ervaringen uit het verleden weg. En alle toekomstige angstige en onzekere scenario’s. Als je kijkt wat er NU aan de hand is, dan valt het vaak allemaal wel mee. Je negatieve gedachten worden in ieder geval een stuk minder.

Als je jezelf deze vraag stelt dan haal je negatieve ervaringen uit het verleden weg. En alle toekomstige angstige en onzekere scenario’s. Als je kijkt wat er NU aan de hand is, dan valt het vaak allemaal wel mee. Je negatieve gedachten worden in ieder geval een stuk minder.

Hoe kun je stoppen met piekeren?

Als je al wat langer piekert is het best moeilijk om hier van de een op de andere dag mee te stoppen.
Daarom heb ik een compleet stappenplan geschreven hoe jij kunt stoppen met piekeren.

Hoe zou het zijn als jij?

  • Weer lekker slaapt?
  • Uitgerust wakker wordt?
  • En meer vertrouwen hebt in de toekomst?
  • Veel meer rust in je hoofd en lijf krijgt?

Piekeren afleren doe je zo

Piekeren afleren gebeurt niet van de 1 op de andere dag. Je hersenen moeten op een andere manier geprogrammeerd worden? Je manier van denken moet daarvoor aangepast worden. Geef jezelf dus even de tijd om hier aan te wennen. Geef niet meteen op als het niet lukt. Pak de draad weer op en probeer het nog een keer. Wat je ook kunt doen is afleiding zoeken. Zorg ervoor dat je altijd een last met dingen bij je hebt die je kunt gaan doen als je de ‘maalstroom’ maar niet kunt stoppen. Zet mooie foto’s op je telefoon. Stop de e-reader, tijdschrift of een puzzelboek in je tas. Kijk naar een leuke en grappige filmpjes op YouTube. Luister naar een ontspanningsoefening of een meditatieoefening op je telefoon. Dan ben je aan het luisteren en wordt het een stuk moeilijker om te piekeren. Je kunt geen 2 dingen tegelijk doen.

Piekeren afleren

Wil jij jouw gepieker afleren? Ga met deze tips aan de gang. Houd vol als het niet meteen lukt. Gedrag aanleren kost even tijd. Dus geef niet op. Lukt het daarna niet? Ontdek dan in deze complete cursus hoe jij meer grip op je gedachten en emoties krijgt zodat jij veel lekkerder in je vel zit, meer rust krijgt in jouw hoofd en stopt met je zorgen maken over allerlei zaken. Met heel veel praktische tips die jij meteen dagelijks kunt toepassen in jouw dagelijkse leven.

Stoppen met piekeren en malen: volg de cursus stoppen met piekeren

  • Je kunt deze cursus kopen als zelfstudiecursus.
  • Maar je kunt deze cursus ook kopen als een coachtraject.

Wil jij meer rust? ​


Ontdek in deze zelfstudiecursus hoe jij meer rust in jouw hoofd krijgt door te stoppen met piekeren. ​

Met veel theorie, stappenplannen, oefeningen en heel veel handige tips! Normaal 4 trainingsdagen, nu in 1 zelfstudiecursus.

Stoppen met piekeren en malen over werk

Als je niet veel piekert over dingen in je privé leven, maar alleen maar over je werk piekert, dan zijn er misschien ook andere dingen aan de hand. Het kan zijn dat je geen overzicht hebt of dat je te veel werk hebt. Misschien kun je jouw werk slimmer organiseren & structureren zodat je je werk sneller gedaan krijgt. Of vind je het moeilijk om met stress om te gaan? Praat er over met je direct leidinggevende en kijk ook eens op de pagina minder stress, slimmer werken en meer tijd voor jezelf.

Lees meer om te stoppen met piekeren

Tips om te stoppen met piekeren, een samenvatting.

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven