Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

8 redenen waarom jij geen keuze kan maken

Ontdek in dit artikel waarom jij geen keuzes kunt maken en wat je er aan kunt doen!

Worstel jij bij het maken van keuzes? Een keuze maken is niet makkelijk. Vroeger was alles behoorlijk simpel qua keuzes. Of alles was er niet of je kon niet alles doen, simpelweg omdat er geen geld voor was. Door de jaren zijn we steeds meer verwend en willen we steeds meer en hebben we steeds meer mogelijkheden. Geweldig! Of heb je last van keuzestress? Hoe kun jij een

Keuze maken?

Veel mensen in mijn praktijk hebben last van keuzestress en komen dan bij mij: Help Leonie.

Ik kan geen keuze maken!

Dus tijd voor een nieuw artikel:

Ontdek in dit artikel 8 redenen waarom jij geen keuze kunt maken en wat je eraan kunt doen!

1. Je besteedt te veel tijd aan het maken van een keuze

Je herkent het vast wel. Een knoop door hakken is best moeilijk. Je blijft maar nadenken en afwegen. Je bedenkt allerlei voor- en nadelen. Oh, oh! Misschien vergeet je wel iets. Nog maar een nachtje slapen dan. Dan weet je vast meer. En de volgende dag begin je weer opnieuw. Maar ja, dan weet je het nog steeds niet. Je stelt het weer uit. En in je hoofd blijft het maar malen…ik moet nog…

Als je geen beslissing neemt dan kost dat ontzettend veel tijd. En dat is veel meer dan je denkt! Dus geef jezelf een tijdsperiode waarin je moet beslissen. En voor simpele keuzes: gebruik gewoon een stopwatch of een kookwekker. Scheelt ontzettend veel tijd. Anders blijf je maar uitstellen en heroverwegen. Denk je echt dat nog langer na denken steeds weer nieuwe informatie oplevert? Dat valt best mee. Stel je zelf deze vraag als je nog meer tijd aan je keuze wilt besteden.

  • Krijg ik nieuwe informatie als ik er nog langer over nadenk?

2. Je hebt te veel keuzemogelijkheden

Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden. De keuze is reuze! Maak niet teveel keuzeopties. Heb je er 10? Kies er dan bijvoorbeeld 5. Hoe meer opties, hoe meer informatie en hoe meer je moet afwegen. En hoe meer je het gevoel kan krijgen dat je een foute keuze kan maken. Ik weet het. Het is ook lastig om ook nog eens te schrappen. Straks mis je wat! Kom ik verder op in dit artikel nog op terug.

3. Jouw keuze brengt risico’s met zich mee

Je hebt waarschijnlijk al heel veel voor- en nadelen op een rij gezet. Maar ja die nadelen hè. Aan sommige keuzes zijn nou eenmaal risico’s verbonden, soms zo veel dat je daarom maar geen keuze maakt. Er kan zo veel mis gaan, dat is zonde! Besef dat de beste keuze niet bestaat. Aan elke keuze kleven risico’s. Als je blijft denken aan de risico’s, laat deze vragen je dan helpen.

  • Wat is het ergste dat jou kan overkomen?
  • Wat is de kans dat dit echt gebeurd?

Stel dat achteraf blijkt dat je inderdaad een verkeerde keuze hebt gemaakt, leef je dan nog steeds?
Mooi, je leeft nog! Dat viel best mee, toch? Misschien heb je ook nog een mooie les geleerd?

4. Je focust niet

Ben je soms bang om iets te missen? Vaak houd je dan alle opties open. Bij tip 1 en 2 hebben we gezien dat dit alleen maar stress oplevert en veel tijd kost. Alles doen is ook niet altijd een optie.
Maak je keuzes daarom makkelijker en focus. Ben je op zoek naar een leuke vakantie? Een vliegreis of met de auto? Kamperen of een huisje huren of toch een hotel? Naar Afrika of Australië of Frankrijk of Italië? Het kan allemaal. Maar als je alle mogelijkheden op een hoop gooit, zie je door de bomen het bos niet meer. Focus dan. Kies bijvoorbeeld een soort vakantie en een plek en ga alleen daar op zoeken.

Ben je op zoek naar nieuw schoenen? Dan hoef je echt niet naar alle kledingstukken te kijken. Maak je keuzes makkelijker en focus. Als je op zoek bent in een webwinkel, stel dan alle filters in. En als je hebt besloten om naar Frankrijk te gaan, ga dan niet naar al die safari reizen kijken in Afrika. Blijf bij je keuze.

5. Ja, maar straks mis ik wat

Weet je dat daar precies het probleem zit? Je bent bang om iets te missen, bang om een verkeerde keuze te maken. Sommige personen willen echt niets missen en doen dan maar alles. En dan maar klagen dat ze zo druk zijn. Of je blijft maar afwegen met al je keuzes en je neemt nooit een beslissing. Daar krijg je nou een ‘vol’ hoofd van. Hak gewoon een knoop door. Ben je echt bang om iets te missen? Besef dat je niet alles kunt doen. En wat mis je nou eigenlijk?

Of beter: wat heb je nog te goed? Wat kun je later nog doen? Als je daar aan denkt, dan mis je nooit wat.

6. Je ziet te veel

Je ziet veel te veel dingen voor je, waardoor het moeilijk is om een keuze te maken. Denk maar aan de supermarkt. Hhhhhhmmmmm, je ziet al die toetjes! Wen je zelf aan om standaard ‘omlaag’ te kijken als je de goedkoopste producten wil. Of ‘omhoog’ als je op zoek bent naar de duurdere merken. Of kijk alleen naar de aanbiedingen. Of nog handiger: ga naar een goedkope supermarkt. Daar hebben ze van elk soort vaak maar 1 of 2 keuzes. Dan hoef je helemaal niet te kiezen. 😉

7. Ben je onzeker of bang?

Als je voor een belangrijke keuze staat, maar deze niet durft te nemen, omdat je bang om te falen. Vraag jezelf dan af:

Wat als het wel lukt?
Wat levert mij dat allemaal op?
Geeft je vast wat moed. Focus op de positieve uitkomsten en de voordelen die je krijgt.

8. Lukt het echt niet om een keuze te maken?

Ben je zo iemand die het altijd weet te presteren om uiteindelijk even veel voor- als nadelen te hebben bij een keuze? En je dus nog steeds geen keuze kunt maken? Gooi een muntje! Kop is optie A, munt is optie B.

En maak het niet te moeilijk hè! Kijk maar naar de volgende quotes.

Een keuze maken & quotes

Wil jij meer rust? ​


Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan. GRATIS download. ​

Met simpele stappen die je vandaag nog kunt toepassen om weer grip te krijgen op jouw leven.

Moet jij een

Moeilijke keuze maken?

Niet alle keuzes zijn makkelijk. Soms sta je op een belangrijk kruispunt in jouw leven. Ik help je graag om de juiste route te kiezen. Neem vrijblijvend contact op. Dan kijken we samen hoe ik je kan helpen om de juiste keuze te maken.

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven