Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Hoe stop je overdenken? 5 tips

Ontdek in dit artikel hoe je kunt stoppen met overdenken.

Hoe stop je overdenken? Heb je er ook wel eens last van dat het maar niet lukt om je gedachten stil te krijgen? Het lijkt wel 1 grote piekerfabriek daarboven die alsmaar wil proberen om de productie te verhogen?

Overdenken stoppen kan heel lastig zijn. Ga aan de slag met deze tips.

Gelukkig kun je er wel wat aan doen. Ontdek in dit artikel 5 manieren om je overdenken te verminderen.

Hoe stop je overdenken tip 1:

Zet een timer aan als je wilt leren om te stoppen met overdenken.

1. Zet een timer aan

Tsja het linkt als een open deur. Zet een timer aan. Maar Leonie ik blijf juist maar overdenken; het houdt niet op. Probeer het eens een paar weken zou ik zeggen: las een pieker kwartier in. Of een half uur mocht je heel veel te denken hebben. ?. Elke keer mag je dan lekker piekeren. Pieker je daarna? Dan zeg je: stop: straks of morgen mag ik weer piekeren.

Hoe stop je overdenken tip 2:

Zoek afleiding als je wilt stoppen met overdenken.

2. Zoek afleiding

sja, soms wil het echt maar niet lukken om je gedachten stil te krijgen. Zorg dan dat je afleiding hebt. Meestal als je in een piekermodus zit is het heel erg moeilijk om dingen te bedenken. Maak nu even een lijstje met allemaal afleidingsmanoeuvres. Dat kan een puzzel zijn, een breiwerkje, foto’s inplakken van je vakantie (lekker ouderwets ?), een wandeling maken, een schilderij maken, je lievelingsfilm kijken, een cabaratier filmpje kijken. Lachen is gezond! ?. Leg een boek op tafel met korte verhalen, gedichten of een leuk tijdschrift. Ga nu je lijstje maken ?. En als je pieker kwartier voorbij is en je begint toch weer met piekeren dan ga je afleiding zoeken.

Hoe stop je overdenken tip 3:

3. Fantaseer

Ken je dat? Dat je de hele tijd maar van al die scenario’s in je hoofd haalt en vaak zijn dat niet de vrolijkste of meest positieve scenario’s? Deze zijn ook helemaal niet nuttig en vrolijk word je er niet van! Las eens een fantaseer kwartiertje in!

Ga lekker even liggen. En ga dan even lekker dagdromen over je favoriete vakantie, iets wat je graag wilt hebben. Maak gewoon lekker je eigen filmpje met mooie plaatjes. Je eigen favoriete spot ?. Lukt het niet in het begin? Blijf proberen je moet er ook even aan wennen als je het nog nooit hebt gedaan. Boost eventueel een fijne omgeving na. Zet een warme lamp op je hoofd die dient als lekker zonnetje. Zet je favoriete nummers op.

Hoe stop je overdenken tip 4:

4. Maak een keuze

Hoe stop je overdenken als je een twijfelkont bent, als je steeds maar blijft nadenken. Ook hier kan een timer jou hier bij helpen. Soms helpt het namelijk helemaal niets als je verder blijft denken. Zet alles op een rij bijvoorbeeld de voordelen en nadelen van je keuze. En kijk er dan elke dag even naar en vul aan. Na een paar dagen ga je een beslissing nemen. Blijf je maar nadenken? Stel jezelf dan de volgende vraag: als ik nog langer na denk, kom ik dan tot nieuwe inzichten?

Voelt het nog niet helemaal relaxt om een beslissing te nemen? Laat dan een een vriend of vriendin of een collega nog eens naar je lijstje kijken en eventueel dingen aanvullen en vraag om advies. Daarna ga je de knoop doorhakken. Weet dat de beste keus niet bestaat.

Wil jij meer rust? ​


Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan. GRATIS download. ​

Met simpele stappen die je vandaag nog kunt toepassen om weer grip te krijgen op jouw leven & werk.

Hoe stop je overdenken tip 5:

5. Ga aan de slag

Er is vast wel iets aan de hand waarom en waaraan je de hele tijd loopt te denken. Schrijf al je gedachten eens op. En stel jezelf de vraag: kan ik er iets aan veranderen of mee doen? Pik die gedachten er uit waarbij dit kan en ga er dan vervolgens ook iets mee doen.

Misschien heb je een probleem die om een oplossing vraagt? Ga eens googelen, kijk eens naar de oorzaken en kijk eens wat je er aan kunt doen. Wat zou een eerste stapje kunnen zijn voor de oplossing? Kun je nog meer doen? Zoek hulp, praat met een vriend of vriendin en lucht je hart. En vaak geven andere mensen ook nog eens gratis nuttige tips of adviezen.

Stoppen met piekeren zelfstudiecursus

Wil jij meer rust? ​


Ontdek in deze zelfstudiecursus hoe jij meer rust in jouw hoofd krijgt door te stoppen met piekeren. ​

Met veel theorie, stappenplannen, oefeningen en heel veel handige tips! Normaal 4 trainingsdagen, nu in 1 zelfstudiecursus.

Meer lezen over hoe je overdenken kunt stoppen?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven