Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Waarom jij geen slechte moeder bent

Ontdek in dit artikel waarom jij geen slechte moeder bent.

’s Nachts word je wakker. Je lig uitgeput in bed. Je hebt je netflix serie niet eens gehaald, omdat je in slaap gevallen was. Balen! Dat was nog het enige momentje voor jezelf aan het einde van een hectische dag. Je vraagt je af hoe lang je dit nog volhoudt en of je het allemaal wel goed doet.

Het valt niet meer om naast moeder, kokkin, huissloof, psycholoog en klusser nu ook nog eens een schooljuf te zijn.

Je raakt zo ondergesneeuwd in alle taken dat je ook wel eens afvraagt of je wel een goede moeder bent. En je bent een goede moeder echt waar, lees maar!

Multitasken werkt helemaal niet zo goed

Uit onderzoek blijkt dat we helemaal niet zo goed zijn in multitasken. Dan hebben we het over taken. En nu denken we dat we zomaar even een baan als schooljuf erbij kunnen nemen? En dat alles perfect op rolletjes loopt? Eeeuuuhhh…je kan echt niet alles. Wel heeeeel veel en je bent vast ook een hele goede juf, maar ga niet denken dat je geen goede moeder bent. Daar doe je jezelf echt tekort mee. Je hebt ook geen pabo opleiding gedaan van 4 jaar hè.

Je hebt een korter lontje dan normaal

Zoveel ballen die je in de lucht moet houden. Af en toe kan het echt even te veel worden. Oeps! Ja, je bent tegen je kind uitgevallen en je hebt ook nog geschreeuwd. Je gaat je schuldig voelen. Maar dat maakt jou nog geen slechte moeder. Kijk alleen naar het gedrag wat je niet goed hebt gedaan! Dus niet: ik ben een slechte moeder, want ik heb hard geschreeuwd. Maar: ik heb net tegen mijn kind geschreeuwd dat was niet zo handig van me.

De lat ligt te hoog

Als je te hoge eisen aan jezelf stelt, je omgeving, baan en kinderen. Dan volgt er eigenlijk maar 1 uitkomst: het lukt niet allemaal! Je raakt teleurgesteld en denkt dat je faalt. Maar dat is niet zo. Je wilt gewoon te veel. Je kan nou eenmaal niet alles doen. En alles kan al helemaal niet perfect! Dat is gewoon onmogelijk. Vraag jezelf eens af:

  • Wat ga ik niet meer doen?
  • Wat ga ik minder doen?

Als je bijvoorbeeld elke maand de ramen lapt dan kun je dat best een keer overslaan. Misschien ook wel met stofzuigen of andere dingen.

Een ding is zeker. Jouw kinderen herinneren zich later echt niet dat stofwolkje op de trap en dat zij uit een vies (nou ja, vies) raam zaten te kijken terwijl zij aan het schoolwerk zaten thuis. Echt niet!

Je wilt te veel

Een complete baan erbij krijgen kan niemand volhouden. Je zult dus prioriteiten moeten stellen. Kijk ook niet te veel vooruit.

  • Wat MOET er vandaag gebeuren?
  • Wat kan later gebeuren?

Leg je focus op de eerste vraag. Als je je daar op concentreert dan heb je aan het einde van de dag een veel meer voldaan gevoel als je 5 taken af hebt, dan dat je 10 taken half af hebt.

Je zet je kind ’s middags even achter de tv of spelcomputer

Terwijl die taak toch echt af moet vanmiddag. Nu heb je het echt verbruikt ?. Weet je? We zijn allemaal mensen. Zelfs de juf zet de kinderen even alleen aan het werk of heeft even een uurtje vrij als ze gaan gymmen. Een uurtje in de tuin of een uurtje lezen is misschien beter, maar dat je dit af en toe doet maakt jou echt geen slechte moeder. Goed dat je even je rust pakt. Zo kun je er straks weer even tegen aan.

En vergeet niet hè. Kinderen moeten ook leren dat ze even alleen dingen moeten proberen. Dat ze hun vraag nog even voor later moeten bewaren. Je hoeft ook niet op elke “mama, kun je even…” te reageren. Leg desnoods een papier op tafel: een rood papier is: je mag mij nu niet storen. Is: ga even iets anders doen of ga naar de volgende vraag of taak of maak even een mooie tekening. Een groen papier betekent dat ze jou vragen mogen stellen. Maar leg dat rode papier er neer en houd het vol. Jij moet af en toe ook even doorwerken!

En let een beetje op elkaar?

Prachtig! Maar voor alle moeders. Poeh, ik heb altijd al zo veel respect voor jullie, maar nu nog veel meer. Er komt nu nog meer op je af. Natuurlijk er zijn heel veel mensen die nu ontzettend hard moeten werken. Maar deze is voor jou, speciaal voor jou: let een beetje op jezelf.

Want jouw kind zegt niet: “mama, ga maar even lekker in bad, ik kook wel even en geef mijn broertje les.” De enige die jou het beste kan helpen, ben jezelf. Dat betekent dat je af en toe ook aan jezelf moet denken. Doe het en houd vol. Je zorgt altijd al voor anderen. Selfcare isn’t selfish! Je bent een fantastische moeder!

Wil je ook wat tijd besparen als drukke moeder?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven