Artikel bijgewerkt op 13 januari 2025.
Waarom jij geen slechte moeder bent. Je wordt ’s nachts wakker, ligt uitgeteld in bed, en denkt bij jezelf: “Ik heb mijn Netflix-serie niet eens afgekeken, zo snel viel ik in slaap.” Dat ene momentje voor jezelf was alweer voorbij. Na een drukke dag van zorgen, koken, schoonmaken, helpen met huiswerk en een eindeloze lijst van andere taken, vraag je je af: “ben ik eigenlijk wel een goede moeder?” Nou, laat me je één ding duidelijk maken: je bent geweldig, echt waar! Lees maar verder!
Waarom jij geen slechte moeder bent
Inhoudsopgave:
Lees het artikel hierna of klik op een onderwerp waar je graag meer over wilt lezen.
- Waarom jij geen slechte moeder bent
- 16 redenen waarom jij geen slechte moeder bent
- 1. Multitasken: het grote misverstand
- 2. Het langer volhouden is makkelijker gezegd dan gedaan
- 3. De lat ligt veel te hoog (en dat mag je loslaten)
- 4. Prioriteiten stellen: niet alles kan tegelijk
- 5. Even tijd voor jezelf: hoe fijn is dat?
- 6. Selfcare is geen egoïsme
- 7. Je laat je kinderen hun eigen stijl vinden
- 8. Je luistert naar je kinderen, ook als ze herhalen
- 9. Je neemt verantwoordelijkheid voor je fouten
- 10. Je huilt soms ook en dat is oké
- 11. Je zet grenzen en je weet wanneer je nee moet zeggen
- 12. Je verandert mee met je kinderen
- 13. Je maakt tijd voor quality time, hoe druk je het ook hebt
- 14. Je zoekt hulp wanneer het nodig is
- 15. Je weet dat zelfzorg belangrijk is
- 16. Je houdt van je kinderen, zelfs wanneer het moeilijk is
- Wil je ook wat tijd besparen als drukke moeder?
16 redenen waarom jij geen slechte moeder bent
1. Multitasken: het grote misverstand
We denken vaak dat we alles tegelijkertijd moeten kunnen doen. Maar hier is een verrassing: we zijn helemaal niet zo goed in multitasken! We hebben allemaal maar een beperkte hoeveelheid energie en aandacht, dus verwacht niet van jezelf dat je perfect kunt zijn in alles. Zeker niet als je nu ook nog eens juf speelt, terwijl je geen vier jaar opleiding hebt gevolgd om dat te doen! Je doet je best, en dat is wat telt. Je bent absoluut een fantastische moeder, ook als je niet alles in één keer kunt doen.
2. Het langer volhouden is makkelijker gezegd dan gedaan
Soms voelt het alsof je met zoveel ballen in de lucht staat, dat je bijna niet meer weet hoe je alles bij kunt houden. Het gebeurt dat je eens even de controle verliest, je uit frustratie een keertje schreeuwt of een kort lontje hebt. En weet je wat? Dat maakt je nog geen slechte moeder! Het is helemaal oké om af en toe een moment van frustratie te hebben. Kijk naar wat je doet en zeg niet: “ik ben een slechte moeder”, maar in plaats daarvan: “ik heb vandaag niet goed gereageerd, dat kan anders.” Iedereen heeft wel eens zo’n moment, het maakt je menselijk.
3. De lat ligt veel te hoog (en dat mag je loslaten)
Als je altijd streeft naar perfectie, kom je vroeg of laat in de knoop. Niemand kan alles doen, en zeker niet alles perfect! Dus waarom zou je jezelf dan onder druk zetten om alles tot in de puntjes te doen? Wat als je jezelf afvraagt:
- “Wat kan ik vandaag echt niet missen?” en
- “Wat kan ik een keer overslaan?”
Misschien kun je de ramen deze maand wel een keer laten voor wat ze zijn, of die wekelijkse stofzuigbeurt skippen. Echt, je kinderen herinneren zich veel liever de gezellige momenten dan een stofje op de trap. Laat die lat dus een beetje zakken. Het leven is al druk genoeg!
Het artikel gaat hierna verder.
4. Prioriteiten stellen: niet alles kan tegelijk
Je hebt misschien wel het gevoel dat je alles moet doen, maar niemand kan dat volhouden. Dus stel jezelf de vraag:
- Wat moet er vandaag écht gebeuren?
- Wat kan later?
Als je je focus legt op de belangrijkste dingen, zal je merken dat je veel meer voldoening haalt uit de dingen die je afmaakt. In plaats van alles half af te krijgen, kun je trots zijn op wat je wél hebt bereikt.
5. Even tijd voor jezelf: hoe fijn is dat?
En weet je, even je kinderen achter de tv zetten of de spelcomputer? Dat is helemaal niet erg. Je hebt het verdiend! Zelfs de juf in de klas neemt wel eens even een moment voor zichzelf, dus waarom zou jij dat niet mogen doen? Het is juist goed voor je om af en toe op adem te komen, zodat je daarna weer vol energie kunt geven. Je kinderen leren zelfs van zulke momenten: dat het ook oké is om even zelf iets te doen en geduldig te wachten. Dus geef jezelf die rust, je hebt het nodig en verdient het!
6. Selfcare is geen egoïsme
Je zorgt altijd voor anderen, maar vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen. Als jij goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor anderen zorgen. Dus neem af en toe even een moment voor jezelf, zelfs als je denkt dat je geen tijd hebt. Het is niet egoïstisch, het is nodig. En eerlijk gezegd: jij verdient het!
7. Je laat je kinderen hun eigen stijl vinden
Je probeert misschien je kinderen een beetje te sturen, maar je respecteert ook hun eigen persoonlijkheid en voorkeuren. Of het nu gaat om de kleren die ze willen dragen, de muziek die ze luisteren, of de vrienden die ze maken – je steunt ze om zichzelf te zijn, zelfs als dat niet altijd jouw eerste keuze is. Dit is een teken van liefde en acceptatie, geen falen.
8. Je luistert naar je kinderen, ook als ze herhalen
Je kinderen kunnen je soms eindeloos vragen stellen of dezelfde verhalen keer op keer vertellen. Het kan vermoeiend zijn, maar je luistert altijd aandachtig. Die geduldige houding toont hoeveel je om hen geeft, zelfs als je innerlijk denkt “niet weer”. Die herhalingen helpen hen om te leren en zich gehoord te voelen, wat een van de belangrijkste dingen is die je kunt doen als moeder.
9. Je neemt verantwoordelijkheid voor je fouten
Als je een fout maakt, bijvoorbeeld iets wat je tegen je kind hebt gezegd of gedaan, ben je degene die verantwoordelijkheid neemt. Je vraagt je kind om vergeving, wat een geweldig voorbeeld is van hoe we als volwassenen ook kunnen leren van onze vergissingen. Dit zorgt voor een gezonde relatie en leert je kind dat het oké is om fouten te maken – we leren er tenslotte van.
10. Je huilt soms ook en dat is oké
Iedere moeder heeft wel eens momenten van frustratie of verdriet. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet een teken van zwakte is om je emoties te tonen. Sterker nog, door te huilen toon je je kinderen dat het helemaal normaal is om gevoelens te hebben en dat het oké is om ze te uiten. Dit maakt je sterk, niet zwak.
11. Je zet grenzen en je weet wanneer je nee moet zeggen
Als moeder leer je je kinderen belangrijke levenslessen, zoals het belang van respect en grenzen. Soms moet je “nee” zeggen, niet omdat je niet van ze houdt, maar omdat je weet dat het goed voor ze is. Het vergt moed om keuzes te maken die misschien niet meteen populair zijn, maar die wel bijdragen aan een gezonde, veilige opvoeding.
12. Je verandert mee met je kinderen
Je kinderen veranderen, en jij verandert met hen mee. Als moeder moet je voortdurend je aanpak bijstellen, van babyfase tot pubertijd. Jij past je aan, aan hun groei, wat laat zien dat je flexibel bent en bereid bent om samen te groeien in plaats van vast te houden aan wat ooit werkte.
13. Je maakt tijd voor quality time, hoe druk je het ook hebt
Ja, je hebt het druk. Maar zelfs als je een hectische dag hebt, maak je tijd voor dat speciale moment met je kinderen. Het hoeft geen groot gebaar te zijn – een gezellig avondwandelingetje, samen koken, of gewoon even knuffelen voor bedtijd. Die kleine momenten zijn de bouwstenen van een sterke band en dat maakt jou een geweldige moeder.
14. Je zoekt hulp wanneer het nodig is
Weten wanneer je hulp nodig hebt, is een van de slimste dingen die je kunt doen. Of het nu gaat om het inschakelen van vrienden, familie, of zelfs professionele hulp – je doet wat nodig is om te zorgen dat zowel jij als je kinderen in balans blijven. Dit maakt je geen zwakke moeder, maar juist een slimme en zorgzame moeder die haar eigen grenzen kent.
15. Je weet dat zelfzorg belangrijk is
Je hebt misschien niet altijd tijd voor een spa-dag, maar je begrijpt dat het essentieel is om voor jezelf te zorgen. Of het nu gaat om even een rustige wandeling, een moment om te lezen, of zelfs vijf minuten alleen op de badkamer – jij zorgt voor jezelf, zodat je er kunt zijn voor anderen. Zelfzorg is niet egoïstisch, het is noodzakelijk!
16. Je houdt van je kinderen, zelfs wanneer het moeilijk is
En dit is misschien wel het belangrijkste: ondanks de chaos, de vermoeidheid, de stress en de moeilijke momenten, blijft je liefde voor je kinderen constant. Zelfs op de dagen dat het allemaal wat teveel lijkt, weet je dat je altijd in je hart het beste wilt voor hen. Jouw liefde is de fundament waarop alles rust, en dat maakt je de allerbeste moeder voor hen.
Kortom: je bent geen slechte moeder. Je doet ongelooflijk je best, en dat is meer dan genoeg. Het is oké om niet alles perfect te doen. Het gaat erom dat je liefde, zorg en aandacht geeft aan de mensen om je heen, inclusief jezelf. Jij bent een fantastische moeder!
Wil je ook wat tijd besparen als drukke moeder?
Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.