Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

6 tips om vol te houden en gemotiveerd te blijven

Ontdek in dit artikel hoe je gemotiveerd blijft.

Het is altijd zo mooi om te zien. Enthousiaste mensen die maar wat graag hun doel willen bereiken. Mijn oom woont tegenover een sportschool. Na oud & nieuw is het echt super druk op de parkeerplaats. Nog geen 2 weken later is er weinig van de druk bezette parkeerplaats over.

Tsja, of je nou moet studeren voor een examen, wat kilo’s kwijt wil raken, veel wilt sparen, of het thuis werken vol wilt blijven houden. We kunnen op een gegeven moment wel wat motivatie gebruiken.

Er zijn zoveel valkuilen op weg naar jouw voornemen of doel.

Hoe houd je het afvallen vol als je…

  • op een feestje bent en jou een stuk taart wordt aangeboden?

En wat doe je als je…

  • dat leuke truitje ziet, terwijl je heel graag wilt sparen voor die mooie reis naar Thailand?
  • jouw vrienden lekker op stap gaan, terwijl jij nog moet blokken voor dat tentamen?
  • je hebt voorgenomen om vaker ‘nee’ te zeggen als jouw baas je voor een sproetje vraagt?

Zwik je? Of houd je vol? Lees deze 5 tips om vol te houden en gemotiveerd te blijven.

1. Jouw besluit

Je hebt niets voor niets het besluit genomen om jouw doel te bereiken. Schrijf dat op. Maak een commitment. Een ‘ini mini’ contract met jezelf. Met jouw voornemen, datum en handtekening. Schrijf alle voordelen op die je hebt als je jouw doel haalt. Doe dat eens grondig en zet deze allemaal op jouw mobiel. Op een zwak moment pak je deze erbij. Dan weet je het weer waarvoor je het doet. De verleidingsprikkel is vaak maar 1 voordeel, terwijl jouw wens veel meer voordelen heeft. Daar moet je even aan herinnert worden.

Vraag ook jouw vrienden om hulp. Laat ze jouw buddy zijn. Misschien heb je nog een stok achter de deur nodig? Neem je hem of haar mee uit eten als jij je niet aan jouw belofte houdt? Krijg jij het nu Spaans benauwd, omdat jij de rekening moet betalen? Wil jij dit wel echt? Is jouw doel wel realistisch? Vraag je niet te veel van jezelf?

2. Wat doe jij als je het niet vol kunt houden?

Het begin is vaak makkelijk. Het wordt moeilijker als we langer op weg zijn. Bovendien zit deze wereld vol met prikkels en ontzettend veel verleidingen. Wat kilo’s verliezen is niet moeilijk, maar je wordt overal geconfronteerd met lekkernijen. En dan ook nog eens ontzettend vaak.

Je kent het vast wel. Je nam je voor om na de vakantie het even rustig aan te doen met allerlei ongezonde snacks. En dan is het weekend, heb je een verjaardag of komt een vriendin onverwacht langs met een fles wijn. Je hebt gezondigd. So what. Weet je wat ik dan vaak hoor in mijn praktijk? Volgende week begin ik weer. Drie keer raden wat ik dan vraag ?. Waarom niet morgen?

Je moet niet opgeven en je wens uitstellen. Je moet de draad gewoon meteen weer op pakken. Wat ga je doen? Hoe pak je de draad weer op? Een rondje extra wandelen? Doe iets om weer verder te gaan. En dat is dus niet jouw doel uitstellen.

3. Hoe graag wil je en waar ging het mis?

Soms zijn we zo met ons einddoel bezig dat we vergeten waarvoor we het ook al weer doen. Bestaat jouw wens of doel nog steeds? Of is deze veranderd? En kijk ook even naar waarom het mislukte.
Elke dag gezond leven is een heel mooi streven. Maar af een toe een gebakje, wijntje en dergelijke moet kunnen. Waarom zou je jezelf dat niet gunnen? Des te eerder raak je gedemotiveerd, omdat het niet mag en omdat het niet gelukt is. Die kans is echt super groot. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je 1 of 2 dagen in de week mag zondigen. Zo houd je, bijvoorbeeld, jouw dieet veel makkelijker vol!

4. Hoe ga jij om met verleidingen?

Die verleidingen zijn er allemaal. Ik weet nog toen ik pas begon met mijn dagelijkse rondje wandelen. Na een uur flink stevig door te hebben gewandeld kreeg ik altijd vreselijke trek. En tijdens mijn rondje kom ik 2 verleidingen tegen. Nummer 1 is een tankstation. Ik had net een uur gelopen dus ik mocht best een zak snoep halen. Nummer 2 is de cafetaria. 1 knakworst kan toch wel? ?

Nu weet ik dat ik enorme trek krijg na het wandelen. Als ik een gezonde dag heb, dan neem ik een handje walnoten mee, een appel, rozijnen en radijsjes. Zul je namelijk net zien als je alleen walnoten mee hebt, je zin hebt in iets zoets. Of je hebt zin in iets hartigs of iets pittigs. Dan eet ik dus walnoten of radijsjes. You better be prepared!

Bereid je dus voor op valkuilen die je gaat tegen komen. Hoe ga je daar mee om? Hoe probeer je die te vermijden? Bedenk van te voren wat je gaat doen als je ze tegenkomt en visualiseer dat. Doe wat je met jezelf hebt afgesproken, oefen het een paar keer, versla de verleiding. Leg die nieuwe verbinding aan in je hersenen. Dan weet je straks wat je (niet) moet doen.

5. Waar doe je het voor?

Je hebt in het begin opgeschreven wat je graag wilt bereiken. Welke voordelen dat heeft en je hebt je besluit vastgelegd. Mogelijk met wat steun van vrienden. Houd altijd het einddoel in de gaten.
Maak deze concreet en zorg ervoor dat je deze altijd kan zien wanneer het nodig is. Dan weet je waarvoor je het doet. Roep dat fijne gevoel op als je er naar kijkt of aan denkt. Houd dat voor ogen. Wat voorbeelden:

Maak foto’s van je lievelingsjurkjes die je straks weer aan kan als je bent afgevallen. Verzamel foto’s van Thailand wat je allemaal graag wilt zien, omdat je zo veel gespaard hebt. Maak een denkbeeldige diploma of verzamel functies waar je straks op kunt solliciteren als je dat felbegeerde diploma hebt behaald. Maak het mooi en maak het concreet.

6. Maak het jezelf niet moeilijk

En besef dat het moment van verleiding maar even is. Als je doorloopt of nee zegt of iets anders gaat doen, dan is het zo weer over. Ga even iets anders doen. Schenk er geen aandacht aan. Als je gaat twijfelen dan maak je het jezelf moeilijk. Ga de verleidingen niet ophemelen. Snak er niet naar. Je verleid jezelf alleen maar. Dat heerlijke gebakje met die lekkere laag slagroom. Hhhhhmmmm….? zie je hoe makkelijk dat gaat? Hoe snel je naar iets verlangt? Dat moet je dus niet doen. Denk aan de voordelen van jouw doel. Je hebt het besluit al genomen, waarom deze opnieuw nemen? Ga je zelf niet kwellen. Niet doen! Mocht er toch een verleiding in je opkomen, roep meteen stop en doe wat je met jezelf hebt afgesproken.

Door vol te houden bereik jij jouw doel. Doe wat anders en ga verder.

Wat is jouw grootste valkuil en hoe ga jij daar mee om?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven