Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Persoonlijke groei 11 tips

Ontdek in dit artikel hoe je zelf kunt ontwikkelen.

Persoonlijke groei en ontwikkeling

Groeien dat willen we allemaal! Alleen niet meer in de breedte, daar hebben we nooit zo’n moeite mee. Het gaat hier om persoonlijke groei of persoonlijke ontwikkeling. Dat jij de dingen doet die jij graag wilt en belangrijk vindt. Maar ook dat je dingen in het leven anders kunt aanpakken. Bijvoorbeeld door nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, waardoor jij krachtiger en gelukkiger in het leven staat.

Er is altijd ruimte voor groei en verbetering. Maar groeien hoe doe je dat? Lees hieronder de

11 tips voor persoonlijke groei

1. Wat wil jij op het gebied van persoonlijke groei?

Persoonlijke groei, betekent ook groeien op de gebieden die jij graag wilt. Maar weet jij wel wat jij graag wilt?

De eerste vraag die je jezelf zou kunnen stellen is dan ook: waar wil ik groeien?

 • Wat zijn mijn wensen en doelen?
 • Wat wil ik bereiken?
 • Wat wil ik graag nog leren?
 • Wat vind ik belangrijk?

2. De start van jouw persoonlijke groei

Het is handig om inzicht te krijgen in hoe jouw leven nu verloopt. Krijg inzicht in jouw huidige leven en functioneren. Een handige tool die je daarvoor zou kunnen gebruiken zijn de volgende vragen.

 • Wat gaat goed?
 • Wat kan beter?
 • Wat ga ik nu doen?
 • Ga aan het einde van de dag jouw dag evalueren. Zou ik de volgende keer dingen anders aanpakken? Hoe zou ik dat dan doen? Zo werk je aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

3. Neem je verantwoordelijkheid

Echt super belangrijk. Pak altijd jouw verantwoordelijkheid. Wijs jij wel eens naar allerlei omstandigheden en andere personen? Door dat te doen, kom je niet in beweging. En daarmee stopt meteen jouw persoonlijke ontwikkeling.

Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, zul je altijd krijgen wat je hebt gekregen.

Uit: Succes is no accident van Dr. Laire Ribeiro

4. Zonder kennis geen persoonlijke ontwikkeling

Weet jij waar je heel goed in bent? En waar je minder goed in bent? Een handige tool is het kernkwadranten model van Daniel Ofman. Vul maar eens in.

 • Mijn kracht is…
 • Ik krijg (wel eens) naar mijn hoofd geslingerd dat…
 • Bij anderen kan ik er niet tegen dat zij…
 • Ik mis in mijzelf…

Het is ook leuk om andere mensen eens te vragen waar je goed in bent. Als het geen nieuwe sterke punten oplevert, heb je in ieder geval weer wat leuke complimenten gehad. Geeft jou ook weer energie!

5. Dezelfde steen

Die uitspraak kennen we allemaal, weet je wel van die ezel? Overkomt jou steeds hetzelfde? Of kom je telkens weer in een soortgelijke situatie terecht? Vraag jezelf eens af of deze situatie jou iets duidelijk probeert te maken. Kan je er wellicht een bepaalde les uithalen? Een voorbeeld om dit te verduidelijken. Word jij vaak ‘overruled’? Dan is het misschien jouw les om meer voor jezelf op te komen.

6. Volg een workshop

Heel veel mensen willen graag nog wat bij leren, maar hebben vaak geen zin in een hele opleiding of een langdurige cursus. Kijk ook eens naar workshops. Met één middag of dag kun je ook al heel veel leuke dingen leren.

7. Automatische piloot

Veel dingen in het leven doen we op de automatische piloot. Je agenda is al gevuld zonder dat je erom hebt gevraagd, Het is altijd leuk om een keer iets anders te doen. Iets wat niet standaard in jouw agenda staat. Doe eens iets anders! Je leert daardoor nieuwe mensen kennen en zo doe je ook weer nieuwe ervaringen en inzichten op. Laat je inspireren!

8. Vraag om hulp

Er zijn altijd vrienden, kennissen en collega´s in je omgeving die dingen kunnen die jij nog niet kan. Vraag om hulp! Zo kun je makkelijk en snel dingen leren. En waarschijnlijk kun jij de ander ook ergens mee helpen. Win-win situatie.

Tegen wie kijk jij wel eens op? Vraag jezelf af: waarom? Wat doet hij of zij anders? Hoe doet hij of zij dat? Of vraag het gewoon!

9. Elke stap is er 1

Tijdens het groeien concentreren we ons meteen op het einddoel. Oef! Dat is nog ver weg! Daar moet je nog heel veel voor doen. Doe het stapje voor stapje. Elke keer als je een klein stapje hebt bereikt, geeft dat je weer energie om met het volgende stapje aan de gang te gaan.

10. Vergelijk je zelf niet steeds met anderen

“Het gras van de buurman is altijd groener”. Je mag best naar andere personen kijken en leren van hun successen. Maar ga jezelf niet vergelijken of neer halen. Bovendien is de buitenkant vaak anders dan het in werkelijkheid is. Misschien is de ander wel heel erg succesvol, maar heeft hij of zij daar keihard voor moeten werken. Ook kan het zijn dat de ander misschien wel helemaal niet gelukkig is. Wat ik wil zeggen is, volg gewoon je eigen weg en doe wat je kan!

11. Heb geduld

Geduld is een schone zaak, luidt het gezegde. Als je graag iets nieuws wilt leren, dan willen we dat het liefste nu en meteen. Leren & Groeien betekent ook vallen en opstaan. Gun jezelf die tijd. En mocht je een keer vallen, vraag je dan af: wat ging er mis? Hoe kwam dat? Hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen?

Wat vind jij het aller moeilijkste als het om jou persoonlijke groei gaat? Deel jouw tips voor persoonlijke groei hieronder.

Wil jij graag een cursus persoonlijke groei doen? Heb jij ook wel eens aan een coachtraject gedacht? Dan maak ik voor jou een specifiek coach- en trainingsaanbod op maat voor jouw wensen in jouw persoonlijke ontwikkeling. Veel werkgevers zijn bereid om voor jou dit coach- en trainingsaanbod te betalen. Informeer naar de mogelijkheden en neem geheel vrijblijvend contact op met LG voor jou.

Persoonlijke groei & quotes

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven