Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Tips om gezonder te leven

Ontdek in dit artikel veel tips om gezonder te leven.

Na de vakantie nemen we ons vaak voor om weer gezonder te gaan eten, meer te gaan sporten en een paar kilo’s kwijt te raken. Maar ja, dat is niet altijd even makkelijk. Lees daarom deze tips om gezonder te leven. ? Er zijn veel tips om gezonder te leven. Dit artikel gaat over gezonder eten & drinken. En hoe je dat precies doet. Je leest de antwoorden in dit artikel.

Gezonder leven en afvallen

Als er mensen bij mij komen die graag een paar kilo’s kwijt willen, dan begin ik altijd met tips om gezonder te leven. Waarom? Een dieet is vaak maar tijdelijk. Zo gauw je weer op houdt kom je weer aan. Beter is het om gezonder te gaan leven, dan komen de kilo’s vanzelf wel. Bovendien is dit een blijvende verandering. En het mooie is: als je wat basisprincipes toepast, dan blijven er genoeg mogelijkheden over om een paar keer per week te zondigen.

Hoe kun je gezond leven?

Lees de

Tips om gezonder te leven

1. Gezond leven met behulp van een stappenplan

Het allerbelangrijkste als je graag gezonder wilt leven: doe het rustig aan en doe het stapje voor stapje. Zo kun je langzaam wennen. Je hebt meer kans op een duurzaam resultaat, omdat je niet jouw hele levensstijl over hoop gooit. Als je dat wel doet, dan voelt dat overweldigend en dat is het ook. Je offert ontzettend veel op. En daar wordt het niet leuker, gezelliger en lekkerder van. Als je slim bent laat je je smaakpapillen ook langzaam wennen. Zo blijft het eten voor jou lekker smaken.

2. Suggesties voor stapjes

In 1 keer alle pakjes, poedertjes, kant en klaar sauzen buiten de deur houden? Pak het hier ook rustig aan. Maak bv. eerst 1 keer je eigen nasi saus. Maak je kruidenprutje steeds lekkerder qua smaak. Ga dan aan de slag met een andere kant en klaar saus of pakje. Pak 2 weken later bv. de spaghetti bolognesesaus. Vervang een paar weken daarna een koekje door een gezonde snack en ga zo steeds verder…

3. Heb je last van hoofdpijn en vermoeidheid als je gezonder gaat eten?

Op veel forums en blogs lees je vaak dezelfde vraag als men gezonder gaat eten. “Ik ben zo ontzettend moe en ik heb last van hoofdpijn is dat normaal?” Nou, als je in 1 keer stopt met alle suikers en andere koolhydraten dan is dat ‘normaal’. Je lichaam schreeuwt om suiker en moet gewoon letterlijk afkicken.

Gebruik je veel suiker in jouw thee en/of koffie? Bouw het om de paar dagen af met een half of ¼ schepje. Verminder je fruitsapjes en frisdrank tot een aantal keer per week. En bouw zo steeds verder af. Vervang je snoep en andere lekkernijen door fruit. Maak geen sapjes van fruit dan drink je alsnog suikerklontjes (min of meer dan). En pas op met suikervervangers. Gebruik ze gewoon niet. Je smaak en je lichaam blijft reageren op de zoete trek en vaak doen die suikervervangers meer slecht dan goeds in je lichaam.

4. Hoe kun je meer water drinken?

Water bevat geen calorieën en is gezonder dan alle andere sapjes die er te krijgen zijn. Deze zijn meestal ongezond. Ja, ook die lekkere drinkyoghurt met 0% suiker. En ja, ook die 1 caloriedrankjes zonder toegevoegde suiker ☹. Kijk maar eens op de verpakkingen. Je vindt allemaal ‘rare namen’ om de suiker te vervangen. Gewoon laten staan dus.

Water drinken is voor veel mensen nogal ‘een dingetje’. Ga op zoek naar een paar kruidentheeën die wat zoeter zijn. Let op: drink niet te veel zoethoutthee, dat verhoogt je bloeddruk. En voeg een stukje limoen, citroen, munt, een stukje appel of komkommer toe aan je water voor wat smaak.

5. Vergeet je elke keer water te drinken? Doe dan het volgende

Als je wakker wordt drink dan meteen een halve liter water. Waaat ?. Jup, je hebt ’s nachts namelijk een halve liter vocht verloren qua zweet dus aanvullen maar. Wil je jouw lichaam en darmen ook nog rustig laten opstarten? Drink dan lauw water (40 graden).
Drink dan tussen 10 uur je volgende halve liter. En dan om 1 uur weer en om 4 uur weer. Dan heb je ‘maar’ 4 momenten en je krijgt meteen 2 liter per dag binnen. Zo voorkom je ook dat je ‘s nachts vaak naar het toilet moet omdat je ‘s avonds nog veel drinkt.

6. Wanneer moet je geen water drinken?

Veel mensen drinken een paar koppen water vlak voor dat ze gaat eten, zodat ze voller zitten en minder gaan eten. Dat is voor je spijsvertering niet goed. Die wil je optimaal laten werken om je maaltijd te laten verteren. Dus drink tijdens of vlak voor of vlak na het eten niet. Ook geen kopje water bij de maaltijd. En drink nooit liters water in 1 keer. Dat overleef je niet.

7. Wanneer kun je fruit het beste eten?

Dat groente en fruit gezond is weten we allemaal. Toch eten we er niet genoeg van. En hoewel fruit hartstikke gezond is. Is het ook beter om niet meer dan 2 tot 4 stuks fruit per dag te eten. Fruit is namelijk ook fructose en dat is ook een suiker. Als je te veel fructose eet, dan slaat je lichaam dit ook op als vet. En dat wil je net niet hebben. Eet je 2 stuks fruit het liefst gescheiden. Doe dat bv. om half 11 en om half 4 als je maag weer een beetje begint te knorren na het ontbijt en de lunch. Eet je fruit het liefst op een zo leeg mogelijke maag. Als fruit met ander voedsel wordt gegeten dan vindt er een beetje gisting plaats in jouw darmen. Niet iedereen heeft daar last van. Maar mensen die gevoelige darmen hebben wel. Voor (pre)diabetici raad ik aan om het fruit samen te eten met een handje noten dan stijgt je bloedsuiker minder hard.

8. Eet meer groente om gezonder te worden

Eet meer groente dan de dagelijkse norm. Eet zeker 4 ons groente per dag. Helaas is het zo dat we bij het avondeten de dagelijkse norm niet eens halen. En dat terwijl groenten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten en heel veel andere waardevolle voedingsstoffen zitten. Groenten kun je eigenlijk gewoon onbeperkt eten. Je wordt er alleen maar gezonder van en niet dikker.

Maar ja die 2 opscheplepels bij het avondeten zijn al veel dus:

9. Hoe kun je meer groenten eten?

  • Neem groenten bij je ontbijt. Maak bijvoorbeeld een groente omelet. En varieer. Voeg de ene keer spinazie en tomaat toe en de andere keer paprika en ui.
  • Maak ’s ochtends een groente smoothie. Ook ideaal als je ’s ochtends weinig tijd hebt. En kauw! Normaal maak je door te kauwen enzymen aan die je voedsel alvast voor verteren. Als je de smoothie in 1 keer weg drinkt dan sla je deze stap over terwijl je deze enzymen juist nodig hebt.
  • Eet een salade als lunch. Veel mensen vinden sla maar ‘knaag voer’. Maar je kunt zoveel lekkere dingen met sla maken. Voeg eens gerookte kip, zalm of makreel toe. Of voeg lekker wat fruit toe bv. rode druif (als je geen gevoelige darmen hebt). Overigens gaat de combi met sla nog prima. Bij het avondeten heb je meer kans op problemen. En voeg ook gezonde noten en zaden toe. Kijk op internet naar lekkere recepten. En vraag al je vrienden en kennissen naar hun lekkerste salades.
  • Eet als je tussendoor trek krijgt komkommer, wortelen, radijsjes, paprika, bleekselderij. Liefst puur, maar je kunt ze ook dippen in een dipje van bv. skyr met knoflook of munt of maak zelf hummus. Ook hier weer geen kant en klare. Ik vind dit namelijk altijd zo debiel je koopt een hummus dip en dan zit er maar 58% hummus in.

Schema gezond leven

Gezonder leven: eet- en drinkschema.

Wat is gezond leven?

Gezond leven, je hoort iedereen erover, maar ja wat is gezond leven nou precies? Benieuwd naar alle richtlijnen, do’s en dont’s? Het zijn niet alleen maar de standaard richtlijnen. Ook heel veel andere belangrijke dingen die we vaak over het hoofd zien. Een soort van gezonder leven ‘à la Leonie Grein van LG voor jou ?. Je leest ze in het volgende artikel.

Meer lezen?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven