Slik jij wel eens een multivitamine? Let goed op als je een multivitamine koopt. In dit artikel noem ik 7 dingen waar je op moet letten als je een multivitamine aanschaft.
1. Let op welk soort ijzer in de multivitamine wordt gebruikt
Soms wordt in multivitamine ijzersulfaat gebruikt. Dit kan de darmwerking verstoren. Zelfs al bij kleine hoeveelheden. Daarom is de ADH en de UL laag vastgesteld. Terwijl als je een andere vorm neemt van ijzer dit risico helemaal niet van toepassing is. Zoals bij ijzerbisglyconaat, die geen bijwerkingen hebben en dus zonder problemen in hogere doseringen gegeven zouden kunnen worden.
Je moet altijd blijven opletten als je ijzer slikt. Ijzer is een oxidatiemiddel. In tegen stelling tot andere mineralen kan je lichaam het te veel aan ijzer niet zo maar kwijtraken. Na de menopauze bij vrouwen hoopt ijzer zich sneller op.2.
2. De juiste vorm van calcium
In veel multivitaminen en overigens ook calciumtabletten wordt calciumcarbonaat gebruikt. Calciumcarbonaat wordt slechter door je lichaam opgenomen. Ook als je hogere dosis gaat slikken kun je last krijgen van obstipatie.
3. Andere toegevoegde ‘hypes’
Sommige fabrikanten proberen zich te onderscheiden door andere voedingsstoffen toe te voegen. Soms wordt de hoeveelheid die erin zit helemaal achterwege gelaten. Ga er dan maar vanuit dat er heel weinig van inzit en dat het een trucje is om jouw aandacht te krijgen. Om op te vallen tussen alle mutivitaminen. Of om mee te gaan in de hype van de voedingstof. Het hoeft overigens ook niet zo te zijn dat de hoeveelheid achterwege wordt gelaten. De hoeveelheid staat er dan wel op. Wees kritisch ga zoeken op google om te kijken of een dergelijke hoeveelheid van waarde is. Vaak is het dan ook maar een ‘snufje’ wat niet veel voor je lichaam zal doen, maar waardoor jij wel meer moet betalen.
4. Let op de waarden van de mineralen
Nu wordt het iets ingewikkelder. Althans het is niet ingewikkeld, maar mineralen worden vaak gebonden aan een andere stof. Dat levert dan weer een totale waarde op. En het is dus net die waarde die misleidend kan zijn. Immers hoe meer waarde er in zit hoe meer kans je hebt om de adh te behalen. Dat betekent dat je minder capsules of tabletten hoeft te slikken per dag. Een mineraal is altijd gebonden. Je moet dus kijken op het etiket van de multivitamine of deze ook een beschrijving geeft van de elementaire waarde Dat is de adh die je nodig hebt. Helaas is deze vaak vrij laag. Dat komt ook omdat sommige mineralen veel ruimte innemen in een tablet en capsule. Als de elementaire waarde niet vermeld staat op het etiket van de multivitamine dan kun je er vanuit gaan dat de totale waarde is weergegeven. En dat je dus bijna nooit de adh haalt.
5. Let op vitamine E als antioxidant
Vitamine e in een multivitamine kan verschillende soorten bevatten. Ze lijken op elkaar maar zijn toch verschillend. Je hebt dl-alfa tocoferol en d-alfa tocoferol. De laatste vorm is een natuur identieke vorm en wordt beter opgenomen door het lichaam volgens deskundigen.
6. Pas op met extra vitamine E slikken als je bloedverdunners gebruikt
Met vitamine e moet je wel oppassen in hoge doseringen als je bloedverdunners gebruikt of
voedingssupllementen die ook bloed verdunnend kunnen werken.
7. Time released nuttig of onzin?
In Nederland kun je supplementen met een vertraagde afgifte kopen, ook wel ‘time released’ genoemd. Deze supplementen geven de werkzame stoffen van een preparaat langzaam af aan het
Lichaam. Er bestaat twijfel of dit nuttig is. Het kan nuttig zijn als je hele hoge dosissen neemt. Bij wateroplosbare vitamines plas je deze namelijk weer uit. Dit geldt voor vitamine b en c.
Maar het is eerder niet nodig, omdat onze spijsvertering vaak binnen 6 uur plaatsvindt. De maag leegt zich na 3 uur en daarna gaat het de overige route in van het spijsverteringskanaal. Een time released supplement heeft vaak maar effect van een uur. Voor de overige vitaminen en mineralen is het time released effect er niet.
Meer lezen over een multivitamine?
- Er zijn nog 5 andere dingen die je moet weten als je een multivitamine koopt.
- Ontdek in dit artikel hoe je jouw weerstand kunt verhogen.
Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.