Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

5 instinkers als je wilt afvallen

Ontdek in dit artikel 5 instinkers als je wilt afvallen.

Afvallen. We willen allemaal wel eens een kilootje (of meer ?) kwijt. Maar er bestaan ook best veel instinkers en misverstanden als het over afvallen gaat. Ontdek in dit artikel welke dat zijn.

Afvallen lukt niet meer na 5 dagen

Als je net begint met afvallen dan ga je de eerste week super hard. Dat is super fijn. Want dat houd je gemotiveerd. Vol goede moed begin je met de 2e week, maar hé, wat gebeurt daar nou? De weegschaal blijft steken of je verliest veel minder dan in de eerste week. Vaak zakt ons dan de moed in de schoenen en laten we de teugels wat vieren. Wist je dat je in de 1e week bijna alleen maar vocht verliest? Dit kan zelfs 2 kilo zijn! Bij sommige start het afvalproces meteen en zij verliezen soms wel 4 kilo in de eerste week. Wees dus niet getreurd als je in de 2e week “maar’’ een halve kilo verliest. En wees niet gedemotiveerd in de 2e week, want het echte afvallen gaat nu pas beginnen. Want in deze week gaat het vaak mis en stoppen mensen vaak met afvallen. “Zie je wel, ik heb een trage stofwisseling, dit gewicht hoort bij mij. Het is de leeftijd” etc.

Fruit is een gezond alternatief voor snoep als je wilt afvallen

Fruit is zeker gezonder als je wilt afvallen dan snoep. Ook al is een fruit ook een soort suiker (fructose), toch is fruit iets gezonder, omdat het naast fructose ook vezels bevat. Maar het is niet zo dat je onbeperkt fruit kunt eten als je wilt afvallen. Suiker moet namelijk ook afgebroken worden en dat gebeurt o.a. ook in je lever. Alleen je lever kan niet heel veel fructose tegelijk verwerken in 1 keer. Dat wat niet in 1 keer lukt wordt meteen als vet opgeslagen ☹.

Als je wilt afvallen is het slim om ’s ochtends een stuk fruit te eten. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de suikers te verbranden. Eet dus liever ‘s avonds geen stuk fruit. Als je dan echt trek hebt eet dan liever een stuk komkommer of tomaat. Dit bevat weinig calorieën en veel water. Bleekselderij kan ook, maar de meesten mensen vinden dat niet zo lekker ?.

Bovendien is het slim om niet je 2 stuks fruit allebei tegelijk te eten. Verspreid je fruitinname dus over de dag. Als je fruit gaat eten kun je ook beter kiezen voor fruit met de minste fructose. Je kunt dan denken aan bramen, frambozen, aardbeien, kiwi of een perzik. Laat in ieder geval alle fruitsappen staan. Ja, ook die lekkere vers geperste sinaasappelsap.

Bij het afvallen draait alles om het aantal kilocalorieën

Natuurlijk is het aantal calorieën belangrijk. Maar let ook op wat je eet. Als je bijvoorbeeld 1500 kilocalorieën aan appeltaart eet dan krijg je veel te veel suiker binnen waardoor je nog lichaamsvet opslaat. Ook al blijf je onder de 1700 kilocalorieën.

Als je wilt afvallen is het ook van belang dat je weinig last hebt van stress en goed slaapt. Als je namelijk slecht slaapt en last hebt van stress dan heb je meer van het hormoon cortisol. Cortisol kan ervoor zorgen dat je meer buikvet opslaat. Ook beïnvloedt cortisol je stofwisseling. Dit hormoon kun je dus maar beter laag houden.

Je kunt heel veel doen om je stress te verminderen. Heel veel mensen denken dat ze dan uren in de sportschool moeten staan of 2 keer per week aan yoga moeten doen. En dat is ook goed, maar het is nergens voor nodig. Met een paar simpele kleine stappen kun je al je stressniveau verlagen. Ga bv. na het eten een kwartier wandelen. Doe een paar keer per dag een simpele ademhalingsoefening. Dat is zo’n makkelijke en snelle manier om letterlijk even op adem te komen. Je doet niets anders dan een paar keer heel diep inademen en een paar keer diep uitademen. En als je wat langer dan 5 minuten hebt doe dan een ontspanningsoefening. Tegenwoordig is dat nog veel makkelijker. Je hebt zo veel apps met korte en simpele oefeningen die maar 5 minuten duren. Doen dus! Geen excuses meer dat je geen tijd hebt!

Afvallen gaat goed met 1 caloriedrankjes

Niets is minder waar. Door de ongezonde zoetstoffen piekt je insuline alsnog. En dat wil je niet als je af wilt vallen. Bovendien blijft je lichaam hunkeren naar zoet. Iets waar je juist graag vanaf wilt. Al die drankjes die maar 1 kilocalorie hebben kun je beter laten staan.

Het allerbeste is gewoon water drinken. Daar zit namelijk niets in. Voor veel mensen is een water drinken best een dingetje. Om aan 1 liter per dag te komen (ja 2 geen 1,5 ?), drink je meteen als je wakker wordt een halve liter water en om 10 uur en om 2 uur en om 5 uur weer een halve liter. Zo zit al dat water ook je spijsvertering niet in de weg. En heb je genoeg tijd om al dat water te lozen, zodat je ‘s nachts niet de hele tijd naar de WC moet. En je droogt niet uit. Want wist jij dat bij uitdroging je cortisolwaarde omhoog gaat? We hebben net kunnen lezen dat je dat niet wilt hebben voor je buikvet.

Wil je meer lezen over afvallen?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven