Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Hoe verhoog ik mijn weerstand?

Ontdek in dit artikel hoe jij jouw weerstand verhoogt.

Verhoog je weerstand met deze tips over voeding en voedingssupplementen. We beschermen ons met mondkapjes, maar verhoog ook je weerstand en leef & eet gezonder. Ontdek in dit artikel hoe je dat kunt doen. En waar je op moet letten als je besluit om wat extra voedingssupplementen te slikken.

In de afgelopen maanden heb ik nog nooit zo veel vragen gehad over gezonder leven. Super leuk dat, naast de coachtrajecten ‘meer tijd en minder stress’, er steeds meer vraag is naar 1 van mijn 3 andere specialiteiten van LG voor jou: Leven & Gezondheid.

De meest gestelde vraag in de coronaperiode aan LG voor jou. Maar ook handig voor het snotterseizoen.

Hoe verhoog ik mijn weerstand?

En alle andere vragen die gesteld zijn aan LG voor jou.

  • Hoe kan ik gezonder eten?
  • Welke voedingssupplementen kan ik slikken om mijn weerstand te verhogen?
  • Hoe blijf ik gezond?

Je leest de antwoorden in dit artikel.

Een gezonde leefstijl om de kans op corona te verkleinen

Natuurlijk niet alleen om de kans om corona te krijgen te verkleinen. Maar verhoog ook jouw weerstand om gezonder te worden. Om griep en verkoudheden voor te zijn. Na een antibioticakuur. Of als je last hebt van veel stress, na een ziekte of infectie. Of nu voor de winter als het griepseizoen weer voor de deur staat.

Voordat ik begin met een aantal vragen te beantwoorden over supplementen. Wil ik graag 1 ding heel duidelijk maken. Het meeste bereik je door ‘gewoon’ gezond te eten, extra bewegen, een goede nachtrust en weinig stress. Helaas is dat alleen niet zo gewoon, want dat lukt ons niet altijd.

Ik geef je straks wat tips over voeding en welke voedingssupplementen je kunt slikken om jouw weerstand te verhogen, maar ik wil eerst wat suggesties doen hoe je gezonder kunt eten. Gezond eten is namelijk de basis. Als je ontzettend ongezond eet, dan heeft slikken niet zo veel zin.

Hoe je meer groente kunt eten om jouw weerstand te verhogen

Wij Nederlanders halen best vaak de ‘2 ons groenten norm’ niet eens. Ik hanteer zelf de regel eet minimaal 4 ons groente op een dag. ? Jeetje? 4 ons? Zit je na 2 volle opscheplepels groente al vol? Ik ook. Daarom verdeel ik mijn groente inname over de hele dag. Dat doe je zo:

Eet ’s ochtends en/of ’s middags groente bij je ontbijt en lunch. Maak een groente omelet of maak een groente smoothie om meer groenten binnen te krijgen. De basis van een groente smoothie: een mango of banaan en voeg wat groente toe. Bv. spinazie, boerenkool, broccoli. En voeg wat noten en/of zaden toe en 200 ml water en mixen maar.

Tussen de middag kun je lekkere salades maken met bv. ui, avocado, tomaat, komkommer en radijsjes. En voeg een handje noten toe voor de gezonde vetten. Gebruik niet altijd sla als basis, maar gebruik bijvoorbeeld ook eens witte kool, rode kool, spinazie of witlof. Zo krijg je gedurende de week veel verschillende voedingsstoffen binnen.

Raak je niet vol van een salade? Eet er dan een gekookt ei bij of bak een klein stukje kip mee.

Maak groentesoepen. Dan bedoel ik niet de gewone groente soep, maar de pompoen soep, broccolisoep, courgette soep etc. Eet een kop soep bij de lekkere salade. Vries in porties in. Zo kun je elke keer een ander soepje eten.

Eet tussendoor groente. Je kent het wel die lekkere trek tussendoor. Dan liggen de verleidingen op de loer. Zorg dat je dit altijd in huis hebt: komkommer, wortelen, radijsjes en paprika. Snijd lekker wat stukjes af. Vind je al dat geknabbel maar saai? Maak een lekkere hummus of schep wat (Griekse) yoghurt en voeg wat kruiden toe. Bijvoorbeeld knoflook, cayenne, Provençaalse kruiden, munt, kerrie. Wat jij lekker vindt!

In onze voeding ontbreekt het ook vaak aan variatie. Kook ’s avonds verschillende soorten groente. En neem wat minder happen pasta, rijst, aardappelen. En don’t forget: geen witte rijst en pasta hè.

Beweeg meer om gezonder te worden

Tsja, ook zo’n standaard iets, toch doen we het veel te weinig. Een half uur halen we al niet eens laat staan een uur. Vind je het moeilijk om een lange wandeling te maken? Ga dan voor dat je begint met werken een ommetje om. Doe dat tussen de middag weer en na het werk of het avondeten. En ’s avonds kun je natuurlijk een lekker lange wandeling maken in de natuur. Nu de dagen korter zijn, kunnen we ‘s avonds niet meer wandelen in de mooie natuurgebieden en bossen. Wees creatief!

Vind je bewegen saai? Ga kijken hoe je het leuker kan maken. Misschien vind je skeeleren leuk? Of ga lekker dansen op je favoriete nummers. Sport of dans met een spelcomputer. Doe mee met ochtend gymnastiek op de tv. Altijd al eens Zumba willen leren? Er staan genoeg video’s op YouTube. Of ga lekker, 1,5 meter uit elkaar, wandelen met je vriend(in). Heb je meteen een stok achter de deur. Je kunt ook al veel heel weinig geld een stepper kopen of ander sportmateriaal. Zoek een filmpje op YouTube op en klaar is kees. Het fijne van dit soort dingen is, dat je dus ook niet steeds een uur naar de sportschool hoeft te gaan. Je kunt dit ook tussendoor steeds een kwartiertje doen.

Beweeg ook tussendoor. Zeker als je een ‘kantoorbaan’ hebt of euh een thuis kantoorbaan. Breng je partner wat koffie of een lekkere kus. Loop de trap een paar keer op en neer. Ga lopend naar de supermarkt. Ga even naast je computer staan en doe wat rek- en strekoefeningen. Niemand ziet je. Zitten is het nieuwe roken. Desnoods zet je zo’n super irritante pauze app op jouw computer. Want het KOMT TOCH NOOIT UIT!

Vitaminen en mineralen om jouw weerstand te verhogen

Eigenlijk heb je natuurlijk alle vitaminen en mineralen nodig om je weerstand te verhogen, maar een paar verdienen wat extra aandacht. Deze supplementen kun je eventueel kopen om jouw weerstand te verhogen.

Vitamine C om jouw weerstand te verhogen

Neem extra vitamine C. Je kan extra vitamine C eten. Veel mensen denken aan een sinaasappel. Daar zit ook vitamine C in. Maar je kan beter een kiwi eten. Andere voedingsmiddelen met relatief veel vitamine C zijn bijvoorbeeld rode paprika, spruitjes, boerenkool, rode kool, zwarte bessen en aardbeien. Vitamine C bij slikken kan sowieso geen kwaad.

Let hier op als je vitamine C gaat slikken

Heb je last van maagzuur? Neem dan geen ascorbinezuur, maar vitamine C als magnesiumascorbaat of Esther C. Vitamine C is een water oplosbare vitamine. Wat je te veel inneemt, plas je ook weer uit. Het is beter om meerdere keren per dag vitamine C te eten of slikken dan alles in 1 keer. Je kan dus beter een lagere dosis nemen en deze vaker op een dag innemen dan 1 keer een hele flinke dosis.

Vitamine D voor je gezondheid

Ongeveer 40 tot 60% van de Nederlanders heeft een vitamine D tekort. Er zijn verschillende symptomen van een vitamine D tekort. Maar met 1 heb ik wel heel veel ervaring in mijn praktijk. Mensen die vaak verstopte sinussen hebben en/of vaak verkouden zijn, hebben vaak een vitamine D tekort. Een aantal van mijn klanten hebben dit ook laten checken bij de huisarts. Allemaal hadden ze een vitamine D tekort. Na vitamine D te hebben geslikt hadden ze nauwelijks nog last. Vaak wordt gezegd dat een half uur buiten lopen voldoende is om vitamine D binnen te krijgen. Maar meestal halen we die norm niet en door het dragen van een zonnebril en kleren wordt de vitamine D niet goed opgenomen. Laat staan dat de zonkracht gedurende de meeste jaren van het jaren te laag is. Ben je ouder dan 45 jaar? Of al in de overgang? Slik dan sowieso extra vitamine D.

Let op als je vitamine D slikt

Koop vitamine D3 cholecalciferol en niet vitamine D2 ergocalciferol. Deze kan het lichaam minder goed verdragen en geeft bijwerkingen en is schadelijk bij hele hoge doseringen. Dat is bij D3 niet het geval. Vitamine D3 is een vet oplosbare vitamine. Om de vitamine goed op te nemen moet de maaltijd vet bevatten. Slik deze dus bij een vet bevattende maaltijd. Wil jij vitamine D gaan slikken? Lees dan dit artikel: alles wat je moet weten over vitamine D.

Zink voor je immuunsysteem

Zink draagt bij aan het immuunsysteem. Zink is namelijk een onderdeel van een enzym dat zorgt voor de ontwikkeling van specifieke immuun cellen (T-cellen). Ook zink blijkt uit onderzoek effectief te zijn bij verkoudheid, loopneus, niezen, pijnlijke keel, spierpijn, heesheid en hoesten. Als je al ziek bent, kun je zink zuigtabletten nemen van 80 mg. Gebruik deze dosis niet te lang (langer dan 2 tot 4 weken). Indien je dat wel doet, moet je koper bij slikken (2 mg per dag). De ADH van zink is namelijk 25 mg. Je kunt een veel lagere dosis nemen als je niet ziek bent (bv. 10 mg). En mocht je ziek worden, start dan bijvoorbeeld meteen met 3 keer 25 mg zink.

Voeding met veel zink

Je kunt natuurlijk ook voeding eten met Zink. Maar deze grote hoeveelheden haal je niet. Voedingsmiddelen met relatief veel zink zijn vooral noten, pitten en zaden. Bijvoorbeeld lijnzaad, hennepzaad, oesters, sesamzaad, zonnebloempitten, pecannoten, chiazaad, cashewnoten en pompoenpitten. Zink zit ook in in cacao, bruin brood, peulvruchten, rijst, vis en vlees. En dan met name in kip.

Let op: dit belemmert de zink opname

Er zijn verschillende soorten zink. Een paar voorbeelden: zinkoxide, zinkcitraat, zinkgluconaat, zink Picolinaat en zink Methionine. Zink bindt zich aan fytaten, tanninen, oxalaten ? en vezels in het darmkanaal. Dat betekent dat je minder zink opneemt. De beste vormen zijn zink Picolinaat en zink Methionine. Die binden zicht niet. De anderen kun je beter laten liggen. Zinkoxide moet je gewoon niet kopen.

Natuurlijke weerstand

Onze natuurlijke weerstand bestaat uit het immuunsysteem en de afweer. Het laatste werkt min of meer tegen alle ziekteverwekkers. Voorbeelden hiervan zijn de huid, maagzuur en de darmflora.
Het immuunsysteem reageert specifiek op een ziekteverwekker. Het belangrijkste verschil met afweer is dat het immuunsysteem kan herkennen en kan leren. Een gezonde darmflora en een goede conditie van het darmslijmvlies ondersteunen dit proces van leren en herkennen.

Dus als laatste heb je een gezonde darmflora nodig:

Eet veel vezels en gebruik probiotica

Eet veel vezels en drink veel water of slik eventueel een probiotica. We krijgen vaak te weinig vezels binnen en dan zijn er ook nog heel veel factoren die de darmflora verstoren zoals verkeerd (vet) voedsel, suiker, stress, ouder worden, infectie/ziekte, gebruik van antibiotica, medicijnen, bestralingen, operatie, weinig beweging, alcohol en roken. Je kunt ook melkkefir en waterkefir drinken en meer zuurkool, yoghurt, miso en augurken eten. Als je een probiotica gaat kopen: zorg er voor dat je een hoog gedoseerd probiotica hebt met verschillende stammen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer middelen om jouw weerstand te verhogen, maar deze zijn, op dit moment, in relatie met corona het belangrijkste. Ook overigens om je gezondheid en weerstand op peil te houden.

Let wel op alle aandachtspunten en goedkoop is vaak duurkoop. Als je medicijnen slikt loop je ook een grotere kans op tekorten en moet je oppassen met interactie met verschillende voedingsstoffen.

Wil jij graag een gezondheidsadvies op maat? Boek dan een persoonlijke voedingsanalyse. Ik stel je een paar vragen via de mail. En daarna geef ik aan hoe jij gezonder kunt eten. Je krijgt dan een complete gids met:

  • Wat je beter wel en niet kunt eten in relatie met jouw lichamelijke klachten.
  • Welke voedingssupplementen en/of kruiden jouw lichamelijke klachten kunnen ondersteunen / verminderen.
  • De interactie met jouw medicijnen.
  • En nog veel meer praktische tips hoe jij gezonder kunt leven en eten.
  • Ook geschikt als je graag op een gezonde manier een paar kilo kwijt wil.
  • Met ingrediënten die je wel mag kopen, een boodschappenlijst, verschillende recepten; ook voor je guilty pleasures, maar dan iets gezonder.
  • En heel veel andere tips & adviezen om gezonder te leven.

Neem contact op voor vragen of koop hieronder een gezondheidsadvies op maat.

Leefstijlanalyse op maat

Ontdek met deze leefstijlanalyse van LG voor jou hoe jij weer gezond wordt.

Lees meer over hoe jij gezonder kunt leven

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven