Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Vitamines slikken nuttig of onzin?

Ontdek in dit artikel of het zinvol is om vitamines te slikken of niet.

De schrappen en folders staan vol met vitamines & mineralen om jouw tekorten aan te vullen. Vette onzin of toch nuttig? In dit artikel leg ik uit of het voor jou nuttig kan zijn om extra vitamines te slikken of niet.
Of je wat extra’s kan gebruiken is een lastige vraag waar niet 1,2,3 antwoord op te geven is. Het hangt namelijk af van vele factoren, onder andere je leeftijd, medicijn gebruik en je leefstijl.
Hierna volgen wat tips en inzichten om te bepalen of je wel wat extra’s kan gebruiken.

Er zijn specifieke groepen waar een vitamine en/of mineralen supplement uitkomst kan bieden. Een paar vragen om te kijken of dit voor jou geldt:

Sport jij veel?

Als je veel sport dan verbruik je meer vitaminen en mineralen. Een daarvan is bijvoorbeeld ijzer. Ijzer speelt namelijk een grote rol bij het zuurstoftransportsysteem. Vooral bij vrouwelijke topsporters kan de ijzerinname te weinig zijn. Bij een ijzertekort wordt de prestatie direct negatief beïnvloed.
Je kan natuurlijk een ijzer supplement kopen, maar je kan natuurlijk ook meer voeding eten waarin ijzer zit. Je kan bv. meer abrikozen, havervlokken en peulvruchten eten. Of strooi wat zaden door je salade zoals zonnebloempitten en pompoenpitten, Eet je vlees? Eet vooral rundvlees en lamsvlees. Deze bevatten relatief veel ijzer.

Gebruik je medicijnen?

Als je medicijnen slikt beperkt dit de opname van veel vitaminen en mineralen. Of de medicijnen bevorderen de uitscheiding van vitaminen en mineralen. Hier zijn echt heel veel voorbeelden van. Als je medicijnen slikt is het sowieso slim om extra te slikken. Plastabletten, maagzuurremmers,
antidepressiva maken dat je meer risico loopt op een tekort. Slik je de pil? Ook dan kan je een vitamine tekort oplopen.

Ben je vegetarisch?

Veganisten en vegetariërs zijn ook een risico groep. Zij hebben vaak een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 zit in vlees, vis en eieren. Vegetariërs en veganisten kunnen chlorella slikken en zeewier eten, maar het is nog niet helemaal zeker of deze stof zich op dezelfde manier gedraagt als de vitamine B12 uit dierlijke producten. Vaak is het zinvol om hier een vitamine b12 supplement voor te slikken.

Rook je?

Als je rookt verbruik je veel meer vitamine C. Dan is extra vitamine C slikken echt een must. Je kan natuurlijk ook veel meer groente en fruit eten. Eet veel meer paprika, boerenkool, spruitjes, zwarte bessen en aardbeien. En de sinaasappel dan Leonie? Deze bevat ook vitamine C, maar als je het alleen voor de vitamine C doet, dan kan je beter een kiwi eten.

Ben je al wat ouder?

Ouderen hebben vaak een tekort van verschillende vitamines. Veel ouderen zitten veel binnen en hebben daardoor een vitamine D tekort. Ook hebben ouderen specifieke voedingsproblemen. Hoe ouder je wordt hoe meer je maagfunctie achteruit gaat. Supplementen met vitamine d, foliumzuur en vitamine B12 kan daardoor nodig zijn. Vitamine D zit veel in vis, eigeel, boter, haring, zalm en paling. B12 vind je veel in dierlijke producten. Foliumzuur zit in heel veel bladgroenten. Denk aan boerenkool, sla, rucola en spinazie.

Ben je een vrouw en ouder dan 50 jaar?

Dan loop je veel risico op een vitamine d tekort. Maar wist je dat 60% van de Nederlanders een vitamine D tekort heeft? Als je steeds ouder wordt, dan heeft je huid steeds meer moeite om zonlicht om te zetten tot vitamine D. Daarom hebben alle vrouwen vanaf vijftig jaar extra vitamine D nodig in de vorm van supplementen.

Eet je weinig groente en fruit?

Heel veel Nederlanders halen de aanbevolen norm niet van 2 ons groente en 2 stuks fruit. Bovendien variëren we ook nog eens weinig met onze groenten en fruit, waardoor je ook nog kans loopt om niet genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Daar komt nog eens bovenop dat de norm van 2 ons groenten eigenlijk ook nog eens te laag is.

  • Als je sport, rookt, vegetarisch bent of al wat op leeftijd dan is het zinvol om wat bij te slikken. Ook vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar moeten vitamine D slikken.
  • Als je gezond leeft, heel veel groenten eet, geen medicijnen slikt en geen ziektes en kwaaltjes hebt, dan hoef je misschien geen vitamines en mineralen te slikken.

Meer lezen?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven