Tijd voor jezelf als moeder

Tijd voor jezelf als moeder

Tijd voor jezelf als moeder is niet altijd makkelijk! Naast je werk ben je vaak ook nog kokkin, chauffeur, psycholoog, gedragsdeskundige, verpleegster en huishoudster.

Toch zijn er mogelijkheden! Lees deze tips om tijd voor jezelf te krijgen en tijd te besparen zodat jij ook tijd hebt voor leuke dingen.

Hier zijn 10 praktische en krachtige tips om tijd voor jezelf te krijgen als moeder.

10 tips voor tijd voor jezelf als moeder

1. Maak gebruik van de vroege ochtend

Tijd voor jezelf als moeder: gebruik de vroege ochtend.

Sta een uurtje eerder op dan de rest van het gezin. Gebruik deze stille tijd om een kop koffie te drinken, even te lezen, een wandeling te maken, te sporten of gewoon lekker rustig wakker te worden. Het is een gouden moment voor jezelf, voordat de dagelijkse drukte begint. Zelfs 15 minuten kunnen je al een gevoel van rust geven.

2. Gebruik de kinderen als excuus voor ‘zelfzorg’

Plan samen met je kinderen activiteiten die hen bezighouden (zoals knutselen, lezen of een film kijken), zodat jij in de tussentijd kunt ontspannen. Het is niet egoïstisch om tijd voor jezelf te nemen als het betekent dat jij daarna beter voor je kinderen kunt zorgen. Vaak vinden ze het ook fijn om even zelfstandig bezig te zijn.

Plan dan ook bewust tijd in dat je een spelletje met je kinderen doet, zodat je echte quality time hebt met je kinderen. Zo weten ze dat ze samen met jou kunnen spelen, maar ook alleen.

3. Speeldates, sport en hobby’s

Elke moeder heeft behoefte aan af en toe wat tijd voor zichzelf. Kijk samen met nadere moeders of jullie de taken kunnen verdelen. Bijvoorbeeld de ene week spelen vier kinderen bij die moeder en de andere week bij de andere moeder. Zo heb je elke maand een hele middag voor jezelf. Dit kun je ook doen met zaken zoals zwemmen, sporten en andere hobby’s. Het is ook zonde als iedere moeder alleen rijdt.

4. Doe huishoudelijke klussen samen

Tijd voor jezelf als moeder: doe deze berg afwas niet alleen!

Als moeder ben je altijd geneigd om meer werk te verrichten dan de andere gezinsleden. “Straks als ze groot zijn moeten ze nog zo veel”, hoor ik heel vaak. Laat je kinderen van jongs af aan kleine klusjes doen, zo weten ze dat het normaal is om te helpen. Als ze heel jong zijn, denk dan aan hele kleine klusjes zoals een bord naar de keuken brengen. Of peper en zout op tafel zetten. Het bed achterover slaan als ze opstaan. Kleding in de wasmand, jas aan de kapstok etc.

Hoe groter ze worden, hoe meer klusjes ze krijgen. Vaatwasser, oud papier, stofzuigen enz. Je toekomstige schoon- en schoondochter zullen je dankbaar zijn.

Denk ook aan andere klussen die zich maar opstapelen. Bv. de was. Leg 4 wasmanden op tafel en iedereen pakt zijn eigen kleren eruit en vouwt deze op. Dan is het zo gedaan!

Dit kun je ook met de keuken doen en wat klussen die niet elke dag hoeven. De 1 doet de koelkast, de ander de laden, de ander de kastjes en de ander geeft de vuilnisbak een opfrisbeurt. Doe dit ook met de badkamer. De 1 doet het toilet, de ander de wasbak en de ander de douche. Waarom zou jij alles alleen doen? En zeg nou zelf: wat is beter jij 40 minuten of iedereen slechts 10 minuten?

5. Werk met standaardroutines en lijsten

Routines zijn je beste vriend. Niet alleen de routine brengt ervaring en snelheid en je bespaart daarmee tijd, maar ook dingen een vaste plek geven en routines vastleggen op lijstjes helpen jou om sneller de dingen gedaan te krijgen. Denk bv. aan een basis boodschappenlijst voor de winter en zomer. Splits de lijst met basis dingen die je elke week nodig heb en bedenk bv. 21 maaltijden. zo kies je deze week de maaltijden en “knip” je alle boodschappen die daarbij horen op je standaard benodigdheden boodschappenlijst.

Organiseer alles goed in huis, zodat je geen tijd kwijt bent met zoeken. Bv. alle haarspullen in 1 bak als je ’s ochtends alle haren doet bij de kinderen. Gymkleren en sportassen op een vaste plek. Gaan je kinderen vaak uit logeren? Denk aan een toilettas die altijd gevuld is met toiletartikelen, (extra) tandenborstel en onderbroek en sokken. Dan hoef je alleen nog maar een kledingsetje te pakken en klaar is kees.

6. Creëer een ’tijdbuffer’

Tijd voor jezelf als moeder: creëer een vast moment in je agenda voor jezelf.

Plan een vast moment in de week, bijvoorbeeld elke woensdagmiddag of zondagavond, als jouw “me-time”. Dit kan helpen om je te ontdoen van schuldgevoelens, omdat je weet dat je altijd een moment voor jezelf hebt. Maak het een ritueel, zodat het ook voor anderen duidelijk is dat dit jouw tijd is. Vind je dit te veel, plan dan een 2-wekelijkse of maandelijkse dag of middag in, maar plan het wel.

7. Vergeet de kleine momenten niet

Zeker als je hele jonge kinderen hebt, kan een klein momentje voor jezelf al moeilijk zijn, Maar probeer ze toch te pakken. Zelfs op de wc kun je even naar een korte ontspanningsoefening luisteren. Lukt het niet om een uur eerder op te staan? Je kunt ook de wekker 10 minuten eerder zitten om gewoon rustig een kopje koffie of thee te drinken in je eentje.

8. Boodschappen & maaltijden bereiden

Bestel je boodschappen online. Helemaal makkelijk als je bv. een paar standaard boodschappenlijsten kunt klaarzetten en dan alleen maar de gerechten hoeft te kiezen. Wat je ook kunt doen is op een avond 2 maaltijden klaar maken. Zo hoef je veel minder te koken. Zijn je kinderen al ouder? Iedereen heeft zijn eigen kookavond. Eet een dag uit de vriezer en een dag uit je extra bereidde maaltijd en bestel een keer of doe een makkelijke dag waarin iedereen wat makkelijks voor zichzelf klaarmaakt. Bv. een boterham, tosti of uitsmijters. Je hoeft niet elke dag in de keuken te staan!

9. Weg met je telefoon

We zeggen vaak dat we geen tijd hebben voor onszelf, maar tijd voor social media vinden we altijd. Leg je telefoon eens een week weg op bepaalde momenten. Je zult merken dat je opeens meer tijd te besteden hebt. Doe dan even wat anders, lees een hoofdstuk uit een boek, pak een tijdschrijft, ga haken of puzzelen. Dat is weer even wat anders om jezelf op te laden.

10. Plan een tv vrije avond

Niets is zo heerlijk om ’s avonds als de kinderen op bed liggen even lekker te netflixen en niets te hoeven. Doe dit alleen niet elke avond. Vaak, zeker als de kinderen erg jong zijn, en je weinig slaap hebt, val je vaak in slaap nog voor dat de serie afgelopen is. Dat is niet erg, want dan had je de slaap gewoon nodig. Maar plan af en toe ook een “tv vrije avond” in, zodat je ook echt even de tijd voor jezelf neemt. Ga naar een vriendin of bel haar op. Besteed tijd aan je hobby of ga lekker sporten. Zo laad je ook op een andere manier op.

Het artikel gaat hierna verder.

Wil jij meer rust? Download GRATIS!

Rust-en-overzicht-gratis

En als laatste de belangrijkste tip die ik je kan geven, waarom moeders bovenstaande tips vaak toch niet uitvoeren:

Voel je niet schuldig

Tijd voor jezelf als moeder: voel je niet schuldig!

Wat ik vaak zie in mijn praktijk is dat moeders het eigenlijk niet zo moeilijk vinden om tijd voor zichzelf te vinden, maar het vooral moeilijk vinden om tijd voor zichzelf te nemen zonder zich schuldig te voelen. Besef je goed dat als jij weer oplaadt, je kinderen ook weer een leukere en gezellige moeder er voor terug krijgen als jij weer vol energie zit. En door bewuster met je kinderen te spelen op bepaalde momenten wennen zij hier ook aan; net als de momenten als zij alleen moeten spelen.

Conclusie: tijd voor jezelf als moeder

Met deze tips kun je stap voor stap momenten voor jezelf creëren en heb je niet het gevoel dat je alles alleen moet doen! Plan quality tijd voor jezelf in en denk daarbij ook aan kleine oplaadmomentjes. Leg je telefoon af en toe een dag weg, zet de tv een avondje uit. Verdeel de speelafspraken onderling met de moeders net als het halen brengen naar sport en hobby’s. Leer je kinderen jong om een handje mee te helpen en doe samen de huishoudelijke klussen. Werk met standaardroutines en lijsten om tijd te besparen.

Ontdek met de cursus ‘nee’ zeggen hoe je meer tijd voor jezelf als moeder krijgt en afrekent met schuldgevoelens, perfectionisme en je niet goed genoeg voelen als je wel ‘nee’ zegt!

Cursus nee zeggen

Meer lezen?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven