Efficiënt werken is super handig als je meer tijd over wilt houden voor andere dingen. Efficiënt werken en effectief werken, maakt dat je jouw werk sneller gedaan krijgt en jouw doelen haalt. Veel van deze tips kun je nu thuis gebruiken, maar ook na Corona tijd. Pas jij ze allemaal al toe? Check ze hieronder en ontdek of jij al efficiënt werkt.
1. Zorg ervoor dat dit jou niet overkomt!
Balen! ik wilde een lekkere guacamole maken. Waren mijn avocado’s niet rijp. Snel even naar de winkel. Balen nr. 2: zelfs de ‘ready to eat’ avocado’s waren helemaal niet ‘ready’. Geen probleem, dan ga je naar een andere winkel aan de andere kant van de stad. Dat heb je er voor over als je een lekkere guacamole wilt. Aldaar aangekomen bleek de wet van Murphy van kracht. Dus ik kwam super gefrustreerd thuis zonder avocado’s en deed prompt de deur open om dat even, met nogal een bult bombarie, aan mijn man te vertellen. “Hoe ze toch ‘##@@%%&&##’ ready toe eat avocado’s konden verkopen, terwijl ze knetterhard zijn? Belachelijk!” Niet alleen tegen mijn man, maar ook tegen al zijn collega’s ?.
Dus een briefje op de deur met ‘ik zit in een online meeting’, kan best handig zijn.’ Of gewoon een briefje met: ‘niet storen’, als je niet lastig gevallen wilt worden met vragen zoals: “Kun je mij even helpen? Hoe laat wil je lunchen? Wat wil je vanavond eten?” Straks op kantoor kun je dit natuurlijk ook doen. Zoek een rustige plek op of zeg tegen je collega’s dat je graag even een paar uur ongestoord wilt werken. Met daarbij de mededeling dat ze vragen en opmerkingen even moeten parkeren.
2. Zet afleiders uit en gebruik deze super handige tool
Krijg je tussendoor steeds de melding dat er nieuwe mail is? Nieuwsgierig als we zijn, gaan we toch vaak kijken. Het is slim om een paar uur aan een stuk door te werken. Zet de melding in outlook dat er een nieuwe e-mail is, uit. Dat doe je zo:
Ga onder de tab bestand naar de tabblad e-mail. Kijk in het rechter scherm onder het kopje: ontvangst van bericht en vink de opties: een geluid afspelen en een waarschuwing op het bureaublad weergeven uit.
We hebben natuurlijk niet alleen é-mail maar ook nog Facebook, LinkedIn, Twitter en YouTube. Maak gebruik van Todobook. Dit is een gratis tool die je aan de Chrome browser toevoegt. Je voegt een paar taken toe aan, bijvoorbeeld, je Facebook nieuwsoverzicht. Als je deze af hebt dan kun je jouw nieuwsoverzicht weer bekijken. Sowieso is het handiger om bv. 2 keer per dag je social media te bekijken en je mail bij te werken i.p.v. steeds tussendoor.
3. Zo houd je overzicht
Ik ben zelf een ontzettende ‘lijstjes freak’. Niet alleen omdat ik ouder word en steeds meer vergeet, maar ook omdat dit gewoon super handig is. Ik maak elke week een ‘to-do’ lijst. Of eigenlijk werk ik deze dagelijks bij. Zo ben ik niet de hele tijd bezig met ‘ik moet dit nog’ en ‘oh ja, dat moet ik niet vergeten’ en ‘wanneer moest dat ook al weer af’ maar ik kan ook meteen mijn werk prioriteren. Wat moet ik als eerste doen? Wat komt daarna? Wat kan nog wel even wachten? Ik neem ook grotere taken op in mijn ‘to-do’ lijst. Grotere projecten verdeel ik bijvoorbeeld in 14 subtaken waar ik er elke dag 2 van afrond. Zo blijf je ‘in control’ als het om overzicht krijgen gaat.
4. Zo blijf je gemotiveerd
Veel mensen vinden dat lastiger nu ze thuis werken. Tussendoor kun je uitgevoerde taken doorstrepen of ‘groen’ maken. Kijk er aan het einde van de dag even naar wat je allemaal gedaan hebt. Dat geeft vast een voldaan gevoel en houd je gemotiveerd. Je doet altijd meer dan je denkt! Kijk naar je takenlijst van morgen en van de komende dagen. Zijn er taken bij gekomen? Klopt de volgorde nog? Wat is het allerbelangrijkste en wat het minst? Waar ga je morgen mee beginnen? Wat ga je daarna doen? Hoe ziet de rest van de week eruit? Zo sluit je, ook als je thuis werkt, je werk goed af.
5. Creëer een stok achter de deur
Heb je normaal altijd een stok achter de deur, omdat je met je collega’s een overleg hebt en samen werkt aan een project? Mis je die stok thuis en lukt het daarom niet altijd om steeds te blijven werken? Houd dan aan het begin van de week een online meeting met jouw collega’s. Spreek met elkaar af, wie wat doet en wanneer dat af is. Zo houd je elkaar ook aan het werk. Heb je een vervelend klusje waar je echt geen zin aan hebt, maar wel af moet? Doe die meteen. Anders blijft deze in jouw hoofd rondspoken. Heb je alleen maar last van. Vraag je partner om hulp: over een uur moet ik dit af hebben. Zo, klaar is klaar. En beloon jezelf met iets als je het klaar hebt.
6. Pak jouw kans!
Je leest zo veel tips hoe je dingen sneller en handiger kunt doen in Corona tijd. Wat je vooral moet doen en wat je juist niet moet doen. Doe wat werkt voor jou, anders werkt het toch niet. Nieuwe dingen proberen kost altijd even tijd om aan te wennen, gun jezelf die tijd ook.
Maar doe vooral wat jij wil!
“Sta op de gebruikelijke tijd op zoals je normaal ook zou doen. Trek je werkkleding aan en niet je joggingbroek” Ga ’s ochtends gewoon douchen. Werk niet met je laptop in bed. Houd je normale werktijden aan.”
“Bla bla bla chocoladevla.” ?
Weet je? Als je een gewoonte dier bent en snel van de leg af bent, als dingen anders gaan… Pas dan bovenstaande tips toe, dat helpt! Je moet natuurlijk niet de hele week met jouw laptop in bed werken, dat is slecht voor je houding. Maar ben je geen ochtendmens? Blijf lekker een paar uur langer liggen en werk ’s avonds langer door. Vind je die knoop van je spijkerbroek vervelend? Trek lekker dat joggingpak aan. Ga je liever eerst werken en tussen de middag sporten en dan pas douchen? Doen! Pak die kans, nu kan het!
Dat normale ritme pak je wel weer op. Echt waar. Net zoals je dat ook altijd na een vakantie doet. Doe wat werkt voor jou.
Lees meer over efficient werken
- Heb jij last van uitstelgedrag? Lees handige tips hoe je dat kunt aanpakken.
- Hoe je sneller doorwerkt met deze 6 tools.
- Te veel te doen op het allerlaatste moment? Lees in dit artikel hoe je de laatste loodjes slim aanpakt.
Heb jij nog een andere tip hoe je efficiënt thuis kunt werken? Deel jouw tip hieronder, daar hebben we allemaal wat aan.
Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.