Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Hoe jij jouw werk goed afrondt en relaxter met vakantie gaat

Ontdek in dit artikel hoe jij jouw werk goed afrondt en relaxt met vakantie gaat.

Werk afronden voor de vakantie. Dat is nog wel eens flinke klus. De 1e regio krijgt a.s. vrijdag al vakantie. Lees in dit artikel hoe jij jouw werk goed afrondt zodat je relaxter de vakantie in gaat met deze 8 tips.

1. Wat de meeste mensen vergeten bij een ‘auto office reply’

De meesten mensen onder ons stellen al een ‘out of office reply’ in als ze op vakantie gaan. Maar wat heel veel mensen vergeten is om de ‘out of office reply’ al een paar dagen eerder in te laten gaan. Zo krijg je niet een dag voor vertrek nog een leuke klus die af moet. Hoppa!

2. Focus om jouw werk af te ronden

Je zult vast genoeg dingen te doen hebben. Vaak hebben we onszelf een routine aangeleerd om verschillende taken gedurende een dag te doen. Daar is niets mis mee, maar vlak voor de vakantie zou ik even iets anders aan jouw ‘to do-lijst’ toe voegen boven aan.

Wat MOET voor de vakantie af?

Begin daar mee, zodat je niet thuis nog aan het werk moet, omdat je ‘s ochtends met je kopje koffie lekker een paar uur je mailbox hebt op lopen schonen. Wat super fijn is maar niet noodzakelijk.

3. Doorbreek alvast jouw standaard ritme

Ik weet niet hoe het met jou zit. Maar persoonlijk was ik altijd die eerste dagen een beetje van het padje af als ik vakantie had. Of dat nou kwam omdat ik nog met mijn hoofd bij het werk zat, ontzettend vroeg wakker was of opeens ontzettend veel cafeïne miste. Volgens mij waren ze het allemaal.

4. Hoe je afscheid neemt van je werk

Oh, wat klinkt dat dramatisch. Je zult er vast geen traan om moeten laten. Maar toch. Als jij jouw laatste klus afrondt en naar huis gaat en 3 weken niet meer aan je werk denkt, dan is deze tip niet voor jou.

Maar voor alle anderen. ?

We hebben even wat tussen stapjes nodig. We moeten wat onthaasten zodat die eerste dagen wat relaxter verlopen.

  • Bouw je koffie inname al wat af. Vindt vooral je gezin fijn ? Anders krijg je zo’n cafeïne dip. En voor de genen die nu denken: verrek…hoe komt het toch dat ie zo chagrijnig is….geef eens een extra kopje koffie ?.
  • Als het kan…werk wat kortere dagen. Of als je normaal heel vroeg begint, begin wat later. Zo kun je alvast een beetje wennen. Of blijf de eerste paar dagen nog even thuis. Dan kun je nog een beetje onthaasten.
  • Draag je werk op tijd over. Als je een vakantie inplant, zorg er dan voor dat je jouw agenda in de weken ervoor leger houdt dan in de andere weken. Neem geen nieuwe klussen aan. Zo heb je genoeg tijd om alles af te ronden.
  • Alvast voor volgend jaar: doe in jouw agenda alsof de deadline van die klus al een week eerder verloopt dan kom je (bijna) nooit in de problemen.

5. Hoe je kunt afsluiten

  • Loskomen is ook lekker. Je werk afsluiten is voor sommigen nog best moeilijk. Bewaar de laatste uurtjes om eens lekker je papieren archief of mail box compleet leeg te maken. Zo sluit je lekker af. Sommigen zijn zo druk op het eind dat ze hier helemaal geen tijd voor hebben. Voor de echte die hards die het wel even kunnen gebruiken om te ontstressen raad ik aan om nog even een paar uurtjes te ‘werken’ de volgende dag. Verscheur alle papier, ruim je mail op en werk je ‘to do’-lijst bij. Een goed einde is het halve werk.
  • Als je nog werkt met mapjes papier, leg ze voor de vakantie op de goede volgorde. Wat het eerste moet leg je boven aan. Maak aantekeningen van belangrijke dingen. Bijvoorbeeld een telefoontje waarin je iemand wat hebt beloofd. Dat project wat net op jouw bordje is geschoven. Zet het op jouw ‘to-do’-lijst of in jouw agenda, want na 3 weken kun je echt meer exact herinneren wat er allemaal besproken is.

Voor de pechvogels die tijdens vakantie hun werktelefoon en/of de mail moeten checken

Het is natuurlijk wat je fijn vindt. De een heeft er geen last van als een werktelefoon loopt te piepen. De ander raakt meteen gestrest. En ben je nogal nieuwsgierig van aard? Doe dan de telefoon uit en check bijvoorbeeld alleen ’s ochtends je telefoon. Als je nog wat moet doen, dan heb je meteen de rest van de dag vrij.

Stem dit vooral met je partner af, wanneer je jouw werktelefoon checkt en wanneer je dat gaat doen. Dan is dat ook meten duidelijk ?. Scheelt ook wat irritatie (ben je nou nog steeds met je werk bezig?).
Weet iedereen waar die aan toe is, wel zo prettig.

Degenen die een mailtje niet uit hun hoofd kunnen zetten en ‘s middags een mailtje zien, zijn dan vaak ook de mensen die geneigd zijn om dan de hele middag te denken: “ik moet vanavond no dat mailtje sturen.” Dus doe het meteen ’s ochtends dan ben je er ook vanaf.

Ken jezelf

Bovenstaande dingen zijn een paar praktische tips. Maar onder een elk probleem, ligt vaak een ander probleem. Dat de een zijn werk meteen vergeet zodra de deur dicht gaat en de ander maar moeilijk los kan komen, heeft vaak te maken met verschillende karakter eigenschappen. Je staat bijvoorbeeld voor iedereen klaar. Dus ook voor de vakantie, waardoor je jouw eigen werk niet af krijgt. Of je bent erg perfectionistisch, waardoor je heel lang met een taak bezig bent, omdat goed niet goed genoeg is. Zo zijn er nog veel meer redenen te bedenken. In het artikel kernkwadranten model leer je jezelf beter kennen. Waar je goed in bent en wat jouw allergieën zijn, maar dus ook wat jouw valkuilen en uitdagingen zijn.

Sommigen vinden het ook lastig om hun werk goed te organiseren en plannen. Of om voor zichzelf op te komen en ‘nee’ te zeggen of simpelweg prioriteiten te stellen. Zo zijn er heel veel redenen te bedenken waarom je niet relaxed de vakantie in gaat. Bijvoorbeeld jouw karakter, vaardigheden, werkomgeving, moeilijk kunnen ontspannen, niet slim werken en ga zo maar door.

Wil jij graag met al deze onderdelen aan de slag? Kijk eens bij de zelfstudiecursus ‘meer tijd en minder stress’ of bij het coachtraject ‘meer tijd en minder stress’. Veel werkgevers willen jou helpen en vaak jouw coachtraject betalen. Neem geheel vrijblijvend contact op en informeer naar de mogelijkheden. Een intake is gratis.

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven