Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Eiwit dieet: let op als je deze volgt

Ontdek in dit artikel waar je op moet letten als je een eiwitdieet volgt.

Eiwit dieet

Het eiwit dieet of proteïne dieet is een dieet waarin je heel veel eiwitten eet. Je eet bijna geen koolhydraten, maar wel gezonde vetten. Je eet veel vlees, vis, eieren en zuivel. Het is een effectief dieet voor als je snel en veel wilt afvallen. Helaas is dit dieet niet goed voor je lichaam als je dit dieet lang volgt. Ontdek in dit artikel 7 dingen die je moet weten voordat je met een eiwit dieet begint.

1. Je lichaam heeft koolhydraten nodig, ook als je dieet

Allereerst een simpel feitje. Je lichaam heeft de voedingsstoffen in de volgende verhouding nodig: 45% koolhydraten, 30-35% eiwitten en 20-35% vetten. Om helemaal geen koolhydraten te eten is dus helemaal niet verstandig. Je lichaam mist op deze manier essentiële bouwstoffen. Er ontstaat vermoeidheid en een tekort aan met name de B-vitaminen. Een dieet met veel eiwitten heeft ook andere gevolgen. Ik zet ze op een rijtje:

2. Te veel eiwitten leidt tot spierafbraak

Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. De aminozuren zijn o.a. bedoeld voor het opbouwen van spier- en orgaanweefsel, dus niet zozeer als energiereserve. Als er een tekort is aan koolhydraten, en er is veel energie nodig, dan kunnen eiwitten op korte termijn gebruikt worden voor de levering van energie. Als iemand dus een streng dieet volgt met weinig koolhydraten, zal het lichaam eiwitten afbreken om brandstof te leveren, die uit de spieren worden gehaald. Dit betekent dat eerst spierafbraak plaatsvindt en niet meten vetafbraak. En dat laatste is nou net hetgeen wat we graag willen.

3. Het kan schadelijk zijn voor je organen

In drie uur tijd kan je lichaam maar ongeveer dertig gram eiwit verwerken. Dus veel eiwitten tegelijk innemen is niet verstandig. De afbraak van eiwit zorgt voor de aanmaak van ammoniak, wat schadelijk is voor diverse organen. In de urine ontstaat tevens het afbraakproduct ureum, wat niet goed is voor de nieren.

4. Eiwit dieet: ketonen die verbranden maken de schadelijke stof aceton aan

Als het lichaam niet genoeg koolhydraten krijgt aangevoerd om te verbranden, stapt ons lichaam over op het verbranden van de eigen vetreserves. Vetten bestaan uit glycerol en vetzuren. Glycerol wordt dan afgebroken tot glucose en de vetzuren worden in de lever afgebroken tot ketonen.
Als ketonen verbranden komt er aceton vrij. Dit is een giftige stof en heeft een verzurende invloed op je lichaam.

5. Je gaat uit je mond stinken door dit dieet

Je lichaam wil vervolgens van de stof aceton af. Dat gaat via je longen en je nieren. Je kan dit ook ruiken aan de adem van iemand die op een streng dieet zit of te weinig eet. De adem kan naar aceton ruiken.

6. Door spierafbraak verbrand je minder calorieën

Eerst val je af. Je lichaam gaat vervolgens je reserves aanspreken. Eerst zijn dit de spieren. Daarna wordt pas de vetvoorraad aangesproken. Als je dit soort diëten volgt zonder erbij te sporten, wordt het spierweefsel verbrand. Dat zorgt ook voor gewichtsverlies. Spieren zijn in verhouding namelijk zwaarder dan vet. Het lijkt dus eerst positief.

Maar hoe groter de spieren zijn, hoe groter de behoefte is aan energie. Je verliest dus spiermassa. Maar hierdoor gaat je energiebehoefte naar beneden. Je gaat dus minder energie verbranden. Uiteindelijk werkt je dieet dus averechts. Na je dieet pak je vaak je oude eetgewoonten weer op, maar je verbrandt minder dus kom je weer aan.

7. Je loopt een groot risico om een vitamine B tekort te krijgen door dit dieet

Als je nauwelijks koolhydraten eet, krijg je veel minder vitamine B binnen, met name vitamine B2. Vitamine B zit in brood, rijst en pasta. Als je wilt afvallen, kies dan wel voor volkoren brood, pasta en rijst. Als je een eiwit dieet gaat volgen, wees extra voorzichtig en volg deze in ieder geval niet te lang. Slik eventueel extra B-vitaminen.

Meer lezen over afvallen?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven