Onzeker op het werk? Dit kun je doen om je zelfvertrouwen te vergroten.
We hebben allemaal wel eens momenten van onzekerheid op het werk. Of je nu een beginnend medewerker bent, een leidinggevende of al jaren in hetzelfde vakgebied werkt: onzekerheid kan iedereen overkomen. Misschien vraag je je af of je wel goed genoeg bent of je wel de juiste keuzes maakt of je collega’s je wel serieus nemen. Gelukkig zijn er manieren om met deze onzekerheid om te gaan en je zelfvertrouwen op het werk te vergroten. In dit artikel deel ik een aantal tips en inzichten die je kunnen helpen om minder onzeker te voelen.
Hoe kun je onzekerheid aanpakken?
Hier zijn 20 unieke tips die je kunnen helpen om minder onzeker te zijn op het werk. Ze zijn niet alleen praktisch, maar ook bedoeld om je op een diepere, meer persoonlijke manier te ondersteunen. Zodat jij weer met zelfvertrouwen aan de slag gaat op je werk.
1. Erken je gevoelens van onzekerheid
De eerste stap om met onzekerheid om te gaan is erkennen dat je je zo voelt. Het is volkomen normaal om je soms onzeker te voelen, en het hoeft niet altijd een negatieve zaak te zijn. Onzekerheid kan zelfs een teken zijn dat je je uit je comfortzone begeeft en nieuwe uitdagingen aangaat. Maar het is belangrijk om niet in die onzekerheid vast te blijven zitten. Gun jezelf de ruimte om je onzeker te voelen, maar laat het je niet volledig in de weg staan.
2. Omarm je onzekerheid als kracht
Wat als je je onzekerheid juist zou kunnen omarmen als een kracht? Onzekerheid kan namelijk betekenen dat je jezelf in nieuwe situaties plaatst en buiten je comfortzone stapt. Dit is juist waar je kunt groeien en leren. In plaats van te vechten tegen je onzekerheid, kun je het gebruiken als motivatie om te blijven ontwikkelen. Zie het als een kans om meer over jezelf te ontdekken en nieuwe vaardigheden aan te leren.
3. Speel ‘de beste versie van jezelf’
Probeer eens ‘de beste versie van jezelf’ te spelen, zoals in een theaterrol. Hoe zou die versie van jou reageren op een moeilijke situatie op het werk? Wat zou die versie zeggen in een vergadering? Door deze rol te spelen, kun je je onzekerheden even parkeren en jezelf met meer vertrouwen presenteren. Je zult merken dat je vaak makkelijker in die rol komt dan je denkt.
4. Creëer een ‘mini-successen’ lijst
In plaats van te focussen op grote prestaties, creëer een lijst van kleine successen die je elke dag hebt behaald. Het kan iets kleins zijn, zoals het oplossen van een probleem of een gesprek goed voeren. Deze lijst laat je dagelijks zien hoeveel je bereikt, en helpt je zelfvertrouwen stap voor stap op te bouwen. Dit kun je later ook elke maand of kwartaal of jaar doen. In het begin gaat het er om dat je bewust bent van de dagelijkse dingen je goed doet. En als je later ziet dat daar ook nog andere grotere successen bij opkomen dan geeft dat weer een extra boost in je zelfvertrouwen.
5. Breng jezelf elke dag in een nieuwe ‘oncomfortabele’ situatie
Stel jezelf elke dag één kleine uitdaging die je normaal zou vermijden, iets dat je onzeker maakt. Dit kan zo simpel zijn als een gesprek aangaan met een collega die je niet goed kent of een nieuwe taak aannemen die buiten je gebruikelijke routine valt. Elke keer als je zo’n uitdaging aangaat, groeit je zelfvertrouwen en kennis en vaardigheden en voel je je steeds minder onzeker worden.
6. Creëer een ‘positieve chaos’ routine
Begin je werkdag met een ritueel dat je creatief uitdaagt, maar dat geen direct doel heeft. Dit kan iets zijn als een willekeurige brainstorming, tekenen, of zelfs het maken van een grappige lijst van onmogelijke taken die je toch probeert te voltooien. Deze chaos zorgt ervoor dat je geest niet vastzit in ‘perfectie’ en je jezelf toestaat om met onzekerheid om te gaan op een speelse en creatieve manier.
7. Zet onzekerheid om in nieuwsgierigheid
Wanneer je je onzeker voelt, probeer dan niet te denken dat je iets fout doet, maar zie het als een kans om nieuwsgierig te zijn. Stel vragen, onderzoek dingen die je nog niet weet en verander je focus van ‘ik ben onzeker’ naar ‘ik wil leren’. Dit helpt je om de druk los te laten en maakt van onzekerheid een kans om jezelf verder te ontwikkelen.
8. Maak van je onzekerheid een kracht-podcast
Luister naar een podcast (of creëer je eigen) die specifiek gericht is op hoe jij je onzekerheid kunt gebruiken om te groeien. Dit kan zelfs een ‘onzekerheidsdagboek’ zijn waarin je dagelijks reflecteert op momenten van onzekerheid en hoe je die hebt overwonnen. Het opnemen van je gedachten helpt je niet alleen om ze te begrijpen, maar je komt er ook achter dat onzekerheid iets is dat iedereen ervaart.
9. Doe aan ‘onzekerheidsjournalen’
Maak van je onzekerheid een dagelijkse reflectie-oefening. Schrijf elke avond op wat je de hele dag onzeker maakte en hoe je ermee om bent gegaan. Maar in plaats van jezelf te bekritiseren, probeer je te focussen op wat je hebt geleerd van die onzekerheid. Dit kan je helpen om je onzekerheid niet als een obstakel, maar als een leerervaring te zien.
10. Focus op je sterke punten
Vaak raken we onzeker omdat we te veel nadenken over wat we niet goed kunnen. Maar waarom zou je niet eens stilstaan bij wat je juist wél goed kunt? Maak een lijst van je sterke punten en kijk naar de successen die je al hebt behaald. Wat zijn je prestaties tot nu toe? Door je te focussen op je positieve eigenschappen, kun je je zelfvertrouwen vergroten. Wanneer je je bewust wordt van je kracht, krijg je meer vertrouwen in jezelf en je capaciteiten.
11. Sta jezelf toe om fouten te mogen maken
Iedereen maakt fouten, maar vaak zijn we het hardst voor onszelf wanneer we iets verkeerd doen. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken zonder je schuldig te voelen. Maak een lijst van ‘toegestane fouten’ – fouten die oké zijn om te maken en leer van elke situatie. Dit verlaagt de druk die je op jezelf legt en helpt je om jezelf niet zo hard te veroodelen. Met de vraag: hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen en wat kan i doen om mijn fout te herstellen, groei je nog veel meer en dat geeft weer zelfvertrouwen.
12. Stel ‘micro-doelen’ die je zelfvertrouwen opbouwen
Kijk naar je werkdag en stel micro-doelen die specifiek gericht zijn op het opbouwen van je zelfvertrouwen. Dit kunnen heel kleine doelen zijn, zoals ‘ik ga vandaag één idee delen in de vergadering’ of ‘ik stuur vandaag een bericht naar een collega die ik niet goed ken’. Door deze kleine overwinningen ga je merken dat je steeds meer vertrouwen krijgt in jezelf.
13. Vergelijk jezelf niet met anderen
Een van de grootste valkuilen bij onzekerheid op het werk is het constant vergelijken met anderen. We hebben allemaal wel eens die collega die altijd zelfverzekerd lijkt, de perfecte presentaties geeft of de meeste complimenten krijgt. Maar wat je niet ziet, is dat ook die collega zijn of haar eigen onzekerheden heeft. Onzekerheid is namelijk iets menselijks en iedereen heeft wel zijn eigen struggles. Het is belangrijk om te focussen op je eigen groei en niet te veel te kijken naar wat anderen doen. Je hebt je eigen talenten en kwaliteiten, en dat maakt jou waardevol voor het team.
Het artikel gaat hierna verder.
Wil jij meer rust? Download GRATIS!
14. Vraag om feedback
Een manier om onzekerheid te verminderen, is door actief om feedback te vragen. Misschien ben je bang om te horen wat je nog niet goed doet, maar het kan juist helpen om je onzekerheden te verlichten. Feedback kan waardevolle inzichten geven die je helpen te groeien. Het laat je zien waar je kunt verbeteren, maar ook waar je al goed in bent. En vaak krijg je ook positieve feedback die je helpt te realiseren dat je een waardevolle bijdrage levert aan je werk.
15. Stel realistische verwachtingen
Soms voelen we ons onzeker omdat we onrealistische verwachtingen van onszelf hebben. We willen perfect zijn, alles foutloos doen, en altijd de beste prestaties leveren. Maar perfectionisme kan je verlammen en je onzeker maken, omdat je jezelf constant afwijst als het niet lukt. Het is belangrijk om te beseffen dat perfectionisme niet realistisch is en dat fouten maken een onderdeel is van leren en groeien. Stel jezelf haalbare doelen en wees trots op de stappen die je zet, hoe klein ze ook zijn.
16. Schrijf een brief aan je toekomstige zelf
Schrijf een brief aan jezelf over hoe je je nu voelt op je werk, maar ook over wat je al hebt bereikt. Stel je voor hoe je je over zes maanden zult voelen, wat je dan hebt geleerd en hoe je je onzekerheid hebt overwonnen. Deze oefening kan helpen om je in de toekomst te projecteren en je zelfvertrouwen te vergroten doordat je de vooruitgang kunt visualiseren.
17. Wees geduldig met jezelf
Het vergroten van je zelfvertrouwen op het werk is een proces en gebeurt niet van de ene op de andere dag. Wees geduldig met jezelf. Het is oké om niet altijd de meest zelfverzekerde persoon op jouw werk te zijn. Geef jezelf de tijd en ruimte om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Zelfvertrouwen komt niet vanzelf, maar met kleine stappen kun je jezelf iedere dag een beetje meer vertrouwen geven.
18. Zoek steun bij collega’s
Je hoeft je onzekerheid niet alleen te dragen. Zoek steun bij collega’s of vrienden die je vertrouwen kunnen geven. Soms kan een goed gesprek met iemand die je vertrouwt al wonderen doen. Ze kunnen je helpen je perspectief te veranderen, je sterker maken en je eraan herinneren wat je allemaal al hebt bereikt. Samen sta je sterker, dus aarzel niet om je onzekerheden met anderen te delen.
19. Zorg goed voor jezelf
Fysieke en mentale gezondheid zijn cruciaal als het gaat om het omgaan met onzekerheid. Zorg goed voor jezelf door voldoende te slapen, gezond te eten, en tijd voor ontspanning te nemen. Als je goed in je vel zit, zal dat ook je zelfvertrouwen ten goede komen. Zelfs een korte pauze van het werk kan je helpen om je gedachten te ordenen en weer met frisse energie verder te gaan.
20 Deel je onzekerheid met een mentor of coach
In plaats van je onzekerheid voor jezelf te houden, deel het met iemand die ervaring heeft in jouw vakgebied. Een mentor of coach kan je niet alleen helpen om je perspectief te veranderen, maar zal je vaak laten zien dat onzekerheid een onderdeel is van het leerproces. Het feit dat je je kwetsbaar opstelt kan bovendien juist meer vertrouwen opbouwen in de relatie en je professionaliteit versterken.
Met deze 20 tips kun je je onzekerheid niet alleen verminderen, maar ook omarmen als een waardevolle kracht op je werk. Het belangrijkste is dat je jezelf toestaat te groeien, fouten te maken en uit elke ervaring te leren. Iedere stap, hoe klein ook, brengt je dichter bij de versie van jezelf die je wilt zijn!
Conclusie: onzekerheid op het werk
Onzekerheid is iets wat je niet zomaar weg kunt stoppen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het een natuurlijke reactie is op nieuwe situaties en uitdagingen. Iedereen ervaart het, en het is helemaal oké. Het belangrijkste is dat je ermee leert omgaan en het niet laat belemmeren. Focus op je sterke punten, zoek feedback, en wees geduldig met jezelf. Onthoud dat je al veel meer hebt bereikt dan je denkt, en dat elke stap die je zet, hoe klein ook, je dichter bij je doelen brengt. Dus wees trots op je reis en de vooruitgang die je hebt geboekt. Jij bent meer dan goed genoeg op je werk!
Met deze tips kun je de onzekerheid omarmen en omzetten in een kracht die je verder helpt op je werk. Het is tijd om te geloven in jezelf!
Heb je hulp nodig bij onzekerheid op je werk?
Ontdek hoe Leonie Grein, coach bij LG voor jou, jou op het werk verder kan ondersteunen.
Meer lezen?
- Wat zijn mijn talenten?
- Ontdek je sterke punten door het kernkwadrantenmodel.
- 11 tips voor persoonlijke groei.
Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.