Laag zelfbeeld

Laag zelfbeeld

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Hieronder geef ik je 13 wetenschappelijk onderbouwde technieken om een laag zelfbeeld te verbeteren, gebaseerd op bewezen psychologische principes en onderzoek.

1. Acteer zelfvertrouwen | “fake it till you make it”

Het klinkt misschien vreemd, maar door je zelfvertrouwen te “faken”, kun je echt meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Dit betekent niet dat je jezelf voordoet als iemand die je niet bent, maar wel dat je jezelf moed en kracht geeft door op een zelfverzekerde manier te handelen, zelfs als je dat niet voelt.

Waarom het werkt

Studies tonen aan dat de zogenaamde “faking it till you make it”-benadering echt werkt. Wanneer we onszelf in een rol van zelfvertrouwen plaatsen, beïnvloedt dit onze emoties en ons zelfbeeld. Door zelfverzekerd gedrag na te volgen, versterken we de overtuiging dat we inderdaad zelfverzekerd zijn (Kernis & Goldman, 2006).

Wat jij kunt doen

De volgende keer dat je voor een uitdaging staat, doe alsof je al het zelfvertrouwen hebt dat je nodig hebt. Sta rechtop, spreek met een rustige, zelfverzekerde stem en neem je tijd. Je zult merken dat je na verloop van tijd daadwerkelijk meer zelfvertrouwen ontwikkelt, gewoon door het te simuleren.

Bron: Kernis, M.H., & Goldman, B.M. (2006). Self-esteem and the authenticity of self-expression. Journal of Personality.

2. Denk in termen van ‘groei’ | omarm je imperfecties

In plaats van jezelf te veroordelen voor je fouten, kun je een ‘groeimindset’ omarmen. Dit houdt in dat je ziet dat je fouten en imperfecties niet als bewijs van falen moeten worden gezien, maar als kansen om te leren en te groeien.

Waarom het werkt

Carol Dweck, professor psychologie aan de Stanford University, ontdekte dat mensen met een groeimindset veerkrachtiger zijn en beter omgaan met uitdagingen. In plaats van hun tekortkomingen te zien als onoverkomelijke obstakels, zien ze ze als een kans om te verbeteren. Deze mindset kan je zelfbeeld versterken (Dweck, 2006).

Wat jij kunt doen

Wanneer je een fout maakt, vraag jezelf dan niet “Wat is er mis met mij?” maar “Wat kan ik leren van deze situatie?” Door fouten te zien als groeimogelijkheden in plaats van mislukkingen, versterk je niet alleen je zelfvertrouwen, maar ontwikkel je een gezondere relatie met jezelf.

Bron: Dweck, C.S. (2006). Mindset: The New Psychology of Success. Random House.

3. Verander je lichaamshouding | de kracht van ‘power poses’

Heb je ooit gehoord van ‘power poses’? Het idee is simpel: door je lichaamshouding te veranderen, kun je je zelfvertrouwen letterlijk vergroten. Sta rechtop, spreid je armen uit of zet je voeten stevig op de grond. Dit zijn allemaal houdingen die je geest in een positievere staat brengen.

Waarom het werkt

Psycholoog Amy Cuddy ontdekte dat een krachtige houding niet alleen je fysieke uitstraling verbetert, maar ook je zelfwaardering en gevoelens van zelfvertrouwen verhoogt. Ze ontdekte dat mensen die zich groter maken door bijvoorbeeld hun armen in de lucht te steken, zich fysiek sterker voelen en ook positiever over zichzelf denken (Cuddy, 2012).

Wat jij kunt doen

Voor een belangrijke vergadering, presentatie of zelfs een moeilijke dag, probeer een power pose. Sta rechtop, houd je schouders naar achteren en adem diep in. Dit zal je niet alleen fysiek krachtiger doen voelen, maar ook mentaal je zelfvertrouwen vergroten.

Bron: Cuddy, A.J.C. (2012). Power Posing: The Benefits of Standing Tall. Harvard Business Review.

4. Cognitieve Gedragstherapie (CGT) | Herstructureer je gedachtepatronen

Laag zelfbeeld

Cognitieve gedragstherapie is een therapie die helpt om negatieve gedachten te herkennen en te vervangen door positievere, meer realistische gedachten. Als je bijvoorbeeld denkt “Ik ben nooit goed genoeg”, leert CGT je deze gedachte uit te dagen en te vervangen door iets als “Ik heb fouten gemaakt, maar ik ben goed genoeg en ik kan het beter doen.”

Waarom het werkt

Onderzoek toont aan dat CGT effectiever is dan veel andere behandelmethoden bij het verbeteren van zelfbeeld (Beck, 2011). Het helpt om het interne gesprek te veranderen, waardoor je je zelfkritiek vermindert en meer ruimte maakt voor positieve gedachten.

Wat jij kunt doen

Houd een dagboek bij waarin je je negatieve gedachten opschrijft. Vraag jezelf vervolgens: “Is dit echt waar?” Vervang negatieve gedachten met meer realistische en bemoedigende alternatieven. Deze techniek verandert niet alleen hoe je jezelf ziet, maar maakt je ook mentaal sterker.
Bron: Beck, A.T. (2011). Cognitive Therapy: Basics and Beyond. Guilford Press.

5. Zelfcompassie | wees je eigen beste vriend(in)

Laag zelfbeeld

Zelfcompassie betekent vriendelijk en begripvol zijn naar jezelf, vooral wanneer je faalt of het moeilijk hebt. In plaats van jezelf hard te veroordelen, ben je mild en ondersteunend. Stel jezelf voor dat je tegen een goede vriend(in) praat die in dezelfde situatie zit – dat is hoe je met jezelf zou moeten praten.

Waarom het werkt

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zelfcompassie het zelfbeeld verbetert en helpt om negatieve gevoelens zoals schaamte en angst te verminderen (Neff, 2003). Mensen die zichzelf compassie tonen, voelen zich meer waardevol en veerkrachtiger.

Wat jij kunt doen

Wanneer je jezelf betrapt op hard voor jezelf zijn, stel jezelf dan de vraag: “Wat zou ik tegen mijn beste vriend(in) zeggen als zij zich zo voelde?” Het antwoord zal waarschijnlijk vriendelijker en ondersteunender zijn dan wat je tegen jezelf zou zeggen. Gebruik dit als leidraad om meer zelfcompassie te ontwikkelen.
Bron: Neff, K.D. (2003). The Development and Validation of a Scale to Measure Self-Compassion. Self and Identity.

6. Positieve zelfbevestiging | bouw zelfvertrouwen op door positieve affirmaties

Laag zelfbeeld

Positieve zelfbevestigingen zijn korte, krachtige zinnen die je dagelijks tegen jezelf zegt om je zelfvertrouwen en zelfwaarde te verhogen. Bijvoorbeeld: “ik ben goed genoeg,” of “ik ben in staat om mijn doelen te bereiken.” Het idee is om negatieve overtuigingen uit te dagen en te vervangen door positieve gedachten die je zelfvertrouwen versterken.

Waarom het werkt

Onderzoek heeft aangetoond dat zelfbevestigingen je brein kunnen helpen om negatieve gedachten te neutraliseren en zelfvertrouwen te vergroten. Het kan ook het gevoel van controle en veerkracht versterken, wat cruciaal is voor een gezond zelfbeeld (Creswell et al., 2005).

Wat jij kunt doen

Kies drie positieve affirmaties die voor jou resoneren, zoals “Ik ben waardevol” of “Ik ben trots op mijn prestaties.” Herhaal deze dagelijks, bijvoorbeeld ’s ochtends voor de spiegel. Na verloop van tijd zullen je hersenen deze affirmaties als waar gaan beschouwen.
Bron: Creswell, J.D., et al. (2005). Affirmation of Personal Values Buffers Neuroendocrine and Psychological Stress Responses. Psychological Science.

7. Mindfulness | accepteer jezelf in het moment

Mindfulness betekent volledig aanwezig zijn in het moment zonder oordeel. Het gaat erom dat je jezelf en je ervaringen accepteert zonder te streven naar verandering of verbetering. Dit helpt om stress en zelfkritiek te verminderen, wat cruciaal is voor een gezond zelfbeeld.

Waarom het werkt

Onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness technieken effectief zijn in het verbeteren van het zelfbeeld door het bevorderen van zelfacceptatie en het verminderen van destructieve zelfkritiek (Kristeller & Hallett, 1999). Het helpt je om je gedachten en emoties niet te veroordelen, maar simpelweg te observeren.

Wat jij kunt doen

Neem dagelijks 5 tot 10 minuten de tijd om je te concentreren op je ademhaling en je gedachten te observeren zonder oordeel. Als negatieve gedachten over jezelf opkomen, erken ze dan zonder ze te veroordelen en laat ze weer gaan. Dit kan je helpen om meer afstand te nemen van zelfkritiek en een positiever zelfbeeld op te bouwen.
Bron: Kristeller, J.L., & Hallett, C.B. (1999). An Exploratory Study of the Effects of Meditation on Eating Disorder Symptomatology. Journal of Clinical Psychology.

8. Sociale Vergelijking | vergelijk jezelf met je vorige zelf, niet met anderen

Sociale vergelijking houdt in dat je jezelf vergelijkt met anderen om je eigenwaarde te bepalen. Vaak leidt dit tot een negatief zelfbeeld omdat we onszelf zien als minder dan anderen. Wetenschappelijk onderzoek suggereert echter dat we beter af zijn als we onszelf vergelijken met onze vroegere versie, in plaats van met anderen.

Waarom het werkt

Het vergelijken van jezelf met anderen leidt vaak tot gevoelens van minderwaardigheid, terwijl het vergelijken van jezelf met je vorige zelf kan leiden tot groei en verbetering. Door te focussen op je eigen vooruitgang en prestaties, kun je je zelfbeeld verbeteren (Festinger, 1954).

Wat jij kunt doen

Wanneer je merkt dat je jezelf met anderen vergelijkt, stop dan en vraag jezelf: “hoe ben ik gegroeid ten opzichte van een maand of een jaar geleden?” Focus op je persoonlijke ontwikkeling en vier de vooruitgang die je hebt geboekt, hoe klein ook. Dit helpt je om een meer opbouwend zelfbeeld te ontwikkelen.

Bron: Festinger, L. (1954). A Theory of Social Comparison Processes. Human Relations.

9. Het dagboek van succeservaringen | vier je overwinningen

Laag zelfbeeld

Het schrijven van een dagboek waarin je elke dag je successen en prestaties noteert, hoe klein ze ook lijken. Dit kan variëren van het behalen van een werkdoel tot het op een vriendelijke manier met iemand praten. Het idee is om dagelijks stil te staan bij je prestaties en jezelf te herinneren aan de waarde die je toevoegt.

Waarom het werkt

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het vastleggen van successen de hersenen helpt om positieve gebeurtenissen te versterken en je zelfvertrouwen te vergroten. Het helpt je om je succes te internaliseren en negatieve gedachten over jezelf te verminderen (Seligman, 2006).

Wat jij kunt doen

Begin een simpel dagboek en schrijf elke dag drie dingen op die je goed hebt gedaan. Wees specifiek: in plaats van “Ik heb hard gewerkt,” schrijf “Ik voltooide die taak op tijd, ondanks de druk.” Na verloop van tijd zul je merken dat je jezelf steeds meer waardeert.

Bron: Seligman, M.E.P. (2006). Learned Optimism: How to Change Your Mind and Your Life. Vintage Books.

10. Verandering van je omgeving | creëer een positieve ruimte

Je omgeving heeft invloed op je zelfbeeld. Door je omgeving zo in te richten dat deze je positieve gevoelens versterkt, kun je je zelfvertrouwen vergroten. Dit kan betekenen dat je fysieke ruimte (je huis, je werkplek) een opgeruimde en inspirerende plek maakt, maar ook dat je je sociale omgeving zorgvuldig kiest.

Waarom het werkt

Onderzoek toont aan dat een positieve, opgeruimde omgeving je mentale welzijn bevordert en het makkelijker maakt om een gezond zelfbeeld te ontwikkelen. Dit komt doordat visuele stimuli je emoties beïnvloeden en je stemming kunnen verbeteren (Hartig et al., 2003).

Wat jij kunt doen

Begin met je directe omgeving. Ruim je werkruimte op, hang inspirerende foto’s en citaten op die je herinneren aan je kracht en capaciteiten. Kies ook voor positieve, ondersteunende mensen om je heen. Dit zal je mentaal sterker maken en je zelfbeeld verbeteren.
Bron: Hartig, T., et al. (2003). Tracking restoration in natural and urban field settings. Journal of Environmental Psychology.

11. Visualiseer succes | zie jezelf als je beste zelf

Visualisatie is het mentaal voor je zien van succes. Door je in te beelden hoe je je doelen bereikt, je zelfvertrouwen uitstraalt en je beste zelf bent, kun je dat gedrag in de echte wereld versterken. Dit is een krachtige techniek die veel door topatleten wordt gebruikt, maar ook voor zelfbeeldverbetering enorm effectief is.

Waarom het werkt

Onderzoek heeft aangetoond dat visualisatie kan helpen om het gevoel van controle en zelfeffectiviteit te verhogen, wat direct bijdraagt aan een beter zelfbeeld. Het brein kan moeilijk onderscheid maken tussen echte ervaringen en visualisaties, wat betekent dat je positieve beelden van jezelf kunt versterken en zelfvertrouwen kunt opbouwen (Pham & Taylor, 1999).

Wat jij kunt doen

Reserveer elke dag een paar minuten om jezelf te visualiseren in een situatie waarin je succesvol, zelfverzekerd en trots bent. Of het nu gaat om een presentatie op je werk of een sociaal gesprek, zie jezelf dan in die situatie en voel de positieve emoties die daarbij horen.
Bron: Pham, L.B., & Taylor, S.E. (1999). From thought to action: Effects of process-versus outcome-based mental simulations on performance. Personality and Social Psychology Bulletin.

12. Gedragsactivatie | doe meer van wat je leuk vindt

Gedragsactivatie is een techniek waarbij je je richt op het ondernemen van activiteiten die je plezier geven en je energie verhogen. Het idee is dat positieve ervaringen en activiteit je zelfbeeld verbeteren door je gevoel van voldoening en prestatie te vergroten.

Waarom het werkt

Studies hebben aangetoond dat gedragsactivatie kan helpen om negatieve stemming te verminderen en een positiever zelfbeeld te bevorderen. Door actief deel te nemen aan leuke en stimulerende activiteiten, krijg je een sterker gevoel van eigenwaarde (Martell et al., 2001).

Wat jij kunt doen

Maak een lijst van activiteiten die je gelukkig maken of die je een gevoel van prestatie geven, zoals een creatieve hobby, sporten of tijd doorbrengen met vrienden. Plan deze activiteiten in je week, zodat je jezelf regelmatig verrast met leuke en gezellige momenten. Dit verbetert je stemming en versterkt je zelfbeeld.
Bron: Martell, C.R., et al. (2001). Behavioral activation for depression. Clinical Psychology: Science and Practice.

13. Neuroplasticiteit | hertrain je brein om positiever te denken

Neuroplasticiteit is het vermogen van je hersenen om zichzelf opnieuw te bedradigen en nieuwe verbindingen te maken. Dit betekent dat je je hersenen kunt trainen om meer positieve en ondersteunende gedachten te produceren door bewust je gedachten te richten op positieve ervaringen en zelfwaardering.

Waarom het werkt

Onderzoek naar neuroplasticiteit heeft aangetoond dat het regelmatig oefenen van positieve denkpatronen daadwerkelijk de structuur van je hersenen kan veranderen, wat resulteert in een meer positief zelfbeeld en meer veerkracht tegen negatieve gedachten (Davidson & McEwen, 2012).

Wat jij kunt doen

Begin met het dagelijks oefenen van dankbaarheid. Elke dag schrijf je drie dingen op waarvoor je dankbaar bent, inclusief de dingen die je goed hebt gedaan. Dit helpt je hersenen om zich te richten op positieve ervaringen, wat de verbindingen in je brein versterkt en je zelfbeeld op lange termijn verbetert.
Bron: Davidson, R.J., & McEwen, B.S. (2012). Social influences on neuroplasticity: Stress and interventions to promote well-being. Nature Neuroscience.

Deze technieken, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, bieden krachtige manieren om je zelfbeeld op een duurzame manier te verbeteren. Of je nu werkt aan je omgeving, jezelf visueel voorstelt als je beste versie, of je brein herprogrammeert om positiever te denken, elke techniek helpt je om meer vertrouwen in jezelf te ontwikkelen. Gebruik ze regelmatig, en je zult zien hoe je zelfbeeld steeds sterker en positiever wordt.

Hulp nodig bij het ontwikkelen van je zelfvertrouwen?

Ontdek hoe een coachingstraject eruit ziet bij Leonie Grein, coach bij LG voor jou.

Meer lezen?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven