Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Doe jij wat je wilt? Kom erachter

Ontdek in dit artikel of jij wel doet wat je wilt.

Ergens heb je dat knagende gevoel…De vakantie is bijna voorbij. Eerlijk? Aan de ene kant vind je het prima om weer te gaan werken, maar aan de andere kant heb je geen zin. Je weet dat er iets niet klopt. En dat je het anders wilt doen. Maar wat precies? Dat is best moeilijk om daar achter te komen.

In dit artikel geef ik je wat tools om jouw huidige leven onder de loep te nemen. Ontdek of jij wel doet wat je wilt.

1. Gebruik je energiemeter

Ik heb het hier over energienemers en energiegevers. Zet eens een lijstje op je telefoon. Of stop een vel papier in je tas. Maak 2 kolommen: 1 met energienemers en 1 met energiegevers. Vul dit lijstje meerdere keren per dag in en zet al jouw activiteiten van de dag in de juiste kolom.

Zo krijg je zicht op jouw energievreters. Die zuigen jou leeg. Dat maakt dat jouw leven minder leuk is.
Sommige energienemers kun je niet veranderen. Anderen misschien wel. Kijk vooral naar activiteiten die je weg kunt laten. Sommige kun je misschien minder vaak doen.

En hoe staat het met jouw energiegevers? Zijn jouw energienemers op de lijst velen malen langer? Zorg ervoor dat je meer energiegevers op jouw lijst krijgt. Kijk bij bestaande energiegevers of je deze nog meer kunt toepassen in jouw leven.

2. Met welke mensen wil jij optrekken?

Welke mensen zijn super belangrijk voor jou? Wie geeft jou energie? En bij welke mensen ben je na afloop helemaal leeg? Je hebt een keuze met wie je omgaat. Alleen heel veel mensen hebben een bak met vrienden en kennissen en zijn zich niet bewust dat ze ook hierin een keuze hebben. Ze vinden het moeilijk om deze personen te vertellen dat ze die eigenlijk niet meer zo vaak willen zien. Want als het er op aan komt. “Ach, weet je, die ene keer lunchen per maand….wat doet dat nou op een mensen leven?” Weet je? Heel veel! Enuuuuhhh, had je niet te weinig tijd voor jouw gezin en hobby? Bam! Gratis 1 middag er bij ?.

Maar serieus: maak eens lijst met alle mensen die je ziet. En ga deze mensen eens in een volgorde plaatsen. De belangrijkste mensen zet je boven aan. En de minst belangrijke onder aan. De mensen in de top 5 zijn jouw belangrijkste mensen. De rest misschien ook, maar zij zijn toch minder belangrijk.

Weet je wat er namelijk aan de hand is als je namelijk geen voldoening of weinig rust ervaart? Wij willen en kunnen tegenwoordig alles. En dat doen we ook. Maar als jij graag dingen wilt doen die jij belangrijk(er) vindt, dan zul je keuzes moeten maken. Je kunt nou eenmaal niet met iedereen op trekken. Dat kan wel maar niet als jij graag meer wilt doen wat jij wilt! Of misschien heb jij niet zo veel contacten, maar trek je niet met de mensen op die jij eigenlijk het leukst vindt.

Elke week maak je afspraken met mensen. Wees dan kritischer. Behoren ze tot jouw top 6? Sla dan een keer over. En neem al je kennissen en contacten eens onder de loep. Met welke mensen wil je eigenlijk niet meer optrekken?

Ik hoor je denken: maar ik kan toch niet zo maar mensen in de steek laten? Of hen zegen dat ik ze niet meer wil zien? Dat hoeft ook niet meteen. Wees je in ieder geval bewust dat als jij andere dingen wilt doen met jouw leven, het ook handig is om keuzes te maken. En je hoeft ook echt niet een vriendschap op te zeggen, als je de ander niet wilt kwetsen. Je hebt vast een blik kennissen. Sommige laat je gewoon dicht zitten. Je laat het een beetje verwateren.

Let ook eens goed op of er mensen op jouw lijstje staan die jou ontzettend veel energie kosten. Zorg dat je minder bij hen in de buurt bent. Wat levert je dat op?

3. Een shockoefening

Oeh, deze kan best heftig zijn, hoor…? Wees gewaarschuwd. Als je deze oefening serieus uitvoert. Maar deze oefening kan wel goed werken om eens wat dieper te graven.

Stel je eens voor…Je bent al een tijdje niet lekker en loopt met vage klachten rond. Je hebt bij de huisarts wat bloed laten prikken. Sommige waarden laten een afwijkend beeld zien. De huisarts stuurt je door naar een specialist. Aldaar ga je de ‘medische molen’ in. Na verschillende onderzoeken krijg je dan eindelijk de uitslag…

Het is niet goed…Het blijkt dat je niet lang te leven hebt. Je zakt steeds verder weg, ergens op de achtergrond hoor je de dokter steeds verder weg praten. Je vang wat termen op: ‘terminaal, palliatieve zorg’. Je leven staat stil. Hoe ga je dit jouw kinderen vertellen? ‘Oh mijn god, wat nu!’

Probeer het echt zo realistisch mogelijk voor te stellen. Laat die angst en tranen maar komen. Hoe beter, hoe realistischer.

Je kent vast de film The Bucket List. Twee mannen gaan op pad om een aantal dingen van hun bucketlist af te vinken. Terug naar jou.

Wat zou jij graag nog willen doen? Of als je terugblikt op je huidige leven wat had je dan graag anders willen doen? Wat heb je gemist? Welke dingen kun je alsnog doen?

Neem er even de tijd voor en noteer je antwoorden. En doe er wat mee. Weet je waar de meeste mensen spijt van hebben als ze op hun sterfbed liggen? Dat ze te weinig tijd hebben doorgebracht met hun dierbaren. Dus pak je vorige lijst met de belangrijkste personen in je leven erbij en maak een energiegevers lijst! Enjoy ?!

Je zou ook eens kunnen kijken naar je begrafenis. Wat wil je dat andere mensen over jou vertellen? Hoe wil je herinnerd worden? Hoe zie jij dat terug in jouw dagelijkse leven? Is er ergens een mismatch? Wat zou je kunnen doen om meer je leven te leiden zoals jij dat wilt?

Schrijf de punten op die je graag wilt veranderen. En bedenk hoe je dat kunt gaan doen. Pak een paar weken de lijst er weer bij. Wat heb je gedaan? Zijn er dingen die je nog niet gedaan hebt? Pak de draad weer op. Neem de regie over jouw leven. Niemand anders doet dat voor jou. Succes!

Meer lezen?

Weet je wat jij anders wilt doen? En wat jij graag wilt bereiken? Formuleer dan jouw doel en ga over tot actie. Hoe je dat doet lees je hier.

Lees hier hoe jij aan de slag kan gaan met jouw persoonlijke groei:

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven