Onrust in je lichaam, kan heel vervelend aanvoelen. Heb je het gevoel dat je lichaam de hele dag door in de stressstand staat? Geen zorgen! Onrust is iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen, maar gelukkig kun je het ook een beetje laten lachen en loslaten. Of je nu een stressmonster wilt verslaan of gewoon je zorgen weg wilt dansen, er zijn talloze leuke en verrassende manieren om jezelf weer in balans te krijgen.
In dit artikel ontdek je naast de oorzaken & symptomen van onrust, 10 originele, speelse en grappige manieren om onrust uit je lichaam te krijgen – en ja, het mag allemaal een beetje gek! Laten we samen een stressvrije, vrolijke vibe creëren!
Onrust in je lichaam
Inhoudsopgave
Lees het hele artikel of klik op een onderdeel in de inhoudsopgave of ga meteen door naar de 10 speelse manieren om onrust uit je lichaam te krijgen.
- Onrust in je lichaam
- Wat is rusteloosheid?
- Wat is de oorzaak van onrust in je lichaam?
- 1. Onrust in je lichaam door stress en angst
- 2. Onrust in je lichaam door emotionele spanning
- 3. Onrust in je lichaam door hormonale veranderingen
- 4. Spierpijn of spanning
- 5. Hartkloppingen
- 6. Trillen of beven
- 7. Slaaptekort
- 8. Onrust in je lichaam door overprikkeling
- 9. Gezonde (of juist ongezonde) gewoonten
- 10. Onverwerkte trauma’s of angst
- 11. Veranderingen of onzekerheid
- 12. Te veel hooi op je vork
- 13. Gezondheidsproblemen
- Onrustig gevoel symptomen
- Onrust in je lichaam
- Wat kun je doen tegen onrust in je lichaam?
- 10 leuke en speelse manieren om onrust uit je lichaam te krijgen
- Meer lezen over onrust in je lichaam?
Wat is rusteloosheid?
Rusteloosheid is dat vervelende gevoel waarbij je lichaam en geest constant in beweging zijn, zonder dat je precies weet waarom. Het voelt vaak alsof je niet stil kunt zitten, moeite hebt om je te concentreren, een raar opgejaagd gevoel waar je maar niet uit lijkt te komen.
Wat is de oorzaak van onrust in je lichaam?
Onrust in je lichaam kan voelen als een soort ongenode gast die je niet kunt wegsturen, en die zich gewoon overal nestelt. Soms weet je niet eens waarom je je zo voelt, maar je lichaam stuurt duidelijk signalen dat het niet helemaal chill is. Hier zijn 13 mogelijke oorzaken van die lichamelijke chaos:
1. Onrust in je lichaam door stress en angst
Stress is als die ene irritante vriend die altijd te laat komt en overal een drama van maakt. Als je je gestrest voelt, krijgt je lichaam de boodschap dat het in een soort “overlevingsmodus” moet schakelen. Je hart gaat sneller kloppen, je adem wordt oppervlakkig en je spieren denken dat ze in de sportschool staan. Geen idee waarom je zo gespannen bent, maar je lichaam denkt wel dat het ergens voor moet vechten.
2. Onrust in je lichaam door emotionele spanning
Heb je ooit geprobeerd om emoties gewoon “te negeren”? Ja, dat werkt dus niet echt. Onverwerkte gevoelens zoals verdriet of frustratie hebben de neiging om zich als spanning in je lichaam te manifesteren. Het is alsof je geest zegt: “Ik wil niet voelen”, maar je lichaam roept: “Tja, dat kun je wel willen, maar ik verdien ook aandacht. En voilà, spierpijn of buikklachten.
3. Onrust in je lichaam door hormonale veranderingen
Hormonen kunnen je lichaam laten voelen alsof je op een achtbaan zit. Van die periodes waarin je nergens zin in hebt, je moe bent, of juist energie hebt voor een marathon zonder reden. Hormonale schommelingen kunnen je lijf letterlijk op hol doen slaan. Denk aan veranderingen in je menstruatiecyclus of andere levensfasen waarin je hormonen een beetje te veel hun eigen gang gaan.
4. Spierpijn of spanning
Je weet wel, die stijve nek of die schouder die aanvoelt als een betonblok. Het is niet omdat je net een marathon hebt gelopen, maar omdat je misschien gewoon stress hebt en je spieren dat niet zo subtiel aan je willen laten weten.
5. Hartkloppingen
Je hart lijkt wel een DJ die in de stressmodus draait en het volume van je hartslag omhoog gooit. Die momenten dat je hart zo snel bonst, dat je je afvraagt of je een verkeerde draai hebt genomen bij de lift.
6. Trillen of beven
Wanneer je handen plotseling gaan trillen, alsof je net je derde kop koffie van de dag hebt gehad. Of je hele lichaam voelt als een vibrerende mobiele telefoon die geen stopknop kan vinden. Dit is je lichaam dat zegt: “Ja, ik ben een beetje van slag.”
7. Slaaptekort
Als je je de hele tijd moe voelt, is slaap misschien de boosdoener. Je brein is een beetje zoals een computer die zonder pauze blijft draaien: je komt niet tot rust, dus je lichaam blijft in een soort waakstand. Het resultaat? Je voelt je als een zombie.
8. Onrust in je lichaam door overprikkeling
We leven in een wereld waar alles maar doorgaat en we constant worden gebombardeerd met informatie, geluiden en prikkels. Je denkt dat je kunt multitasken, maar je lichaam zegt: “Moe, ik kan niet meer.” Die constante stroom aan prikkels kan je zenuwstelsel overbelasten en zorgen voor die onrustige gevoelens.
9. Gezonde (of juist ongezonde) gewoonten
Soms wordt je lichaam een beetje ziek van de keuzes die je maakt, zoals te veel koffie, te weinig beweging of te veel chocola. Ongezonde gewoonten kunnen je energielevels ondermijnen en zorgen voor meer onrust, terwijl je eigenlijk gewoon behoefte hebt aan een gezonde balans tussen alles.
10. Onverwerkte trauma’s of angst
Soms is het niet de koffie die je wakker houdt, maar eerder de gevoelens die je hebt weggestopt. Onverwerkte trauma’s of angst kunnen zich uiten in lichamelijke onrust, alsof je lichaam constant in de wachtstand staat. Het is de moeite waard om daar eens serieus naar te kijken, want dat kan je lijf behoorlijk beïnvloeden.
11. Veranderingen of onzekerheid
De meeste mensen houden niet van verandering. Of je nu een nieuwe baan hebt, verhuist, of gewoon een nieuw kapsel wilt proberen, je lichaam kan in de war raken. Het voelt als onzekerheid en je lijf krijgt het moeilijk. Het is alsof je een nieuwe weg inslaat zonder echt te weten wat je kunt verwachten.
12. Te veel hooi op je vork
Wanneer je de hele tijd het gevoel hebt dat je de wereld moet redden, kan je lichaam zeggen: “Hé, even rustig aan.” Overmatige verantwoordelijkheden, van werk tot vrienden tot het huishouden, kunnen je lichaam flink uitputten. Stress bouwt zich op, en je krijgt een fysieke “onrust” als gevolg.
13. Gezondheidsproblemen
Soms is onrust simpelweg je lichaam dat zegt: “Hé, er is iets niet helemaal goed.” Het kan een verborgen gezondheidsprobleem zijn, zoals een tekort aan bepaalde vitamines of een schildklieraandoening. Het is goed om die signalen serieus te nemen en je gezondheid in de gaten te houden. Maak een afspraak met de huisarts als het onrustige gevoel niet verdwijnt.
Het artikel gaat hierna verder.
Onrustig gevoel symptomen
Kortom, onrust in je lichaam is een beetje zoals je lijf dat tegen je schreeuwt: “Hé, hier klopt iets niet!” Het is belangrijk om naar die signalen te luisteren, wat meestal betekent dat je een beetje rust moet nemen, minder stress moet hebben, of misschien gewoon je leefstijl moet aanpassen. Het is je lichaam dat zegt: ik wil even een pauze!”
Onrust in je lichaam
Wat kun je doen tegen onrust in je lichaam?
Nu je weet waar de onrust in je lichaam vandaan komt en wat de symptomen zijn is het tijd om te kijken hoe je van dit vervelende, onrustige gevoel af te komen! Ontdek…
10 leuke en speelse manieren om onrust uit je lichaam te krijgen
1. Speel met klei of zand
Klei of kinetisch zand is niet alleen voor kinderen, maar ook een geweldige manier om te ontspannen. Het voelt therapeutisch om dingen te kneden en vormen te maken, en je hersenen krijgen de kans om even een pauze te nemen van de dagelijkse chaos.
2. Ga een stoelendans doen
Organiseer een stoelendans waarbij de stoelen vervangen worden door zachte kussens of dekens op de grond. Zet je favoriete muziek op en ga van de ene naar de andere ‘stoel’. Als de muziek stopt, moet je op de grond zitten en een paar minuten in stilte ademhalen. Deze speelse beweging helpt je stress los te laten!
3. Ga karaoke doen
Met een gratis account op spitify kun je prima een leuk nummer uitzoeken en lekker mee bleren. Nog leuker voordat je doorgaat naar de volgende tip? Neem je zelf op en ga er naar luisteren.
4. Doe een “lachworkout”
Lachen is een uitstekende manier om stress te verminderen. Zet een grappige video of podcast op, en probeer 10 minuten lang onophoudelijk te lachen. Het klinkt misschien gek, maar het is bewezen dat lachen de productie van endorfines bevordert en je spieren ontspant.
5. Ga op een ‘mini-vakantie’ in je woonkamer
Pak een deken, trek je mooiste vakantiekleding aan, en verander je woonkamer in een ’tropisch paradijs’ met zachte muziek en een lekkere geur. Zet een zee geluid op. Maak een lekkere cocktail, pak je ereader en maak een bak met zand, waarin je lekker met je voeten kunt wroeten. Op je tv zet je een mooie foto van je lievelingsvakantie. De bergen, de zee, het bos, waar je maar ontzettend rustig van wordt. Het is een leuke manier om je geest te laten ontsnappen en je lichaam te kalmeren.
6. Creëer je eigen mini-spa
Zet wat kalmerende muziek op, doe een gezichtsmasker of neem een voetbad met lavendelolie. Maak het een compleet ritueel, met kaarsen en een fijne geur. Je lichaam en geest zullen het waarderen om even helemaal tot rust te komen, net als in een spa, maar dan in je eigen huis. Je kunt van te voren ook je eigen masker of scrub maken, ben je ook nog even lekker bezig.
7. Bouw een hut met lakens en kussens
Soms is het fijn om je gewoon even terug te trekken in een gezellige cocon van kussens en dekens. Maak een fort in je woonkamer, net zoals je vroeger een hut bouwde met lakens en kussens. Kruip erin, lees een boek, of mediteer. Het maakt je niet alleen fysiek comfortabel, maar het geeft je ook een moment van speelse ontspanning.
8. Geluidstherapie
Binaurale beats zijn een soort geluidsgolven die je hersenen helpen om zich in een ontspannende staat te brengen. Onderzoek heeft aangetoond dat het luisteren naar binaurale beats kan helpen om angst te verlagen en mentale rust te bevorderen, wat bijdraagt aan het verminderen van lichamelijke onrust.
9. Schrijf een brief aan al je stress
Neem even de tijd om een humoristische brief te schrijven naar je stress. Schrijf iets als: “Beste stress, ik ben het zat dat je elke keer op mijn schouders komt zitten. Het is tijd om te gaan. Dank je wel voor alles, maar ik denk dat het beter is om verder te gaan.” Je zult merken dat het je een lach en een gevoel van opluchting kan geven.
10. Progressieve spierontspanning
Progressieve spierontspanning (PSO) is een techniek waarbij je systematisch je spieren aanspant en vervolgens ontspant om lichamelijke spanning te verminderen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat PSO effectief is bij het verlagen van stressniveaus en het bevorderen van lichamelijke ontspanning, door de spanning die zich in de spieren opbouwt los te laten. Span elke keer een andere spiegroep aan. Laat het dan los en ga door naar een volgende spiergroep.
Deze manieren zijn niet alleen effectief voor het verminderen van onrust, maar ze voegen ook een speelse en creatieve draai aan je ontspanningsroutine. Soms is een beetje humor en gekkigheid precies wat je nodig hebt om je lichaam tot rust te brengen!
Welke ga jij doen?
Meer lezen over onrust in je lichaam?
Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.