Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

Ontdek in dit artikel wat een eiwitdieet is.

Wat is een eiwitdieet?

Het eiwitdieet; je leest er veel over. Maar wat is een eiwit dieet precies? Ik leg het allemaal uit in dit artikel.

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Onze voeding bestaat eigenlijk maar uit 3 stoffen. Koolhydraten, vetten en eiwitten. Dat zijn essentiële stoffen die ons lichaam nodig heeft voor het leveren van bouwstoffen & energie. Het eiwit dieet is een dieet met veel eiwitten. Ook wel proteïne dieet genoemd. Het eiwitdieet bevat erg veel eiwitten en nauwelijks koolhydraten.

Eiwitdieet: je hebt dierlijke- en plantaardige eiwitten

Eiwitten worden verder onderverdeeld in dierlijke- en plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten zitten in bijvoorbeeld noten, zaden en peulvruchten. Dierlijke eiwitten vind je in vlees, vis, zuivel en eieren.
Wist je dat ons lichaam gemiddeld uit 15% tot 20% uit eiwitten bestaat? Eiwitten spelen een grote rol in jouw cellen, hormoonhuishouding en stofwisseling.

Symptomen eiwittekort

In de westerse wereld komt het niet vaak voor. Maar een eiwit tekort bestaat wel. Als je een eiwit tekort hebt, dan kun je last hebben van:

  • Afname van jouw spiermassa.
  • Haaruitval.
  • Moe zijn.
  • Je kan meer vocht vasthouden
  • En je hormonen kunnen in de war zijn. Sommige vrouwen worden dan niet meer ongesteld.

Waarom is het eiwit dieet zo populair?

Het eiwit dieet is erg populair. Dit komt omdat het eiwit dieet het honger gevoel onderdrukt en het gaat het snaaien en de eetbuien tegen. Iets waar we natuurlijk juist last van hebben als we minder gaan eten. Als we namelijk gen eten in onze maag hebben dan ontstaat er het hormoon: ghreline. Dit wordt ook wel het hongerhormoon genoemd. Eiwitten worden langzamer verteerd dan koolhydraten en vetten. Daarom hebben we dus minder snel last van honger als we een eiwitdieet volgen.

Alles wat je naar binnen werkt wordt uiteindelijk verteerd. Dat kost jouw lichaam energie. Dat is het geval voor koolhydraten, vetten en eiwitten. Om eiwitten te verteren zijn er meer kilocalorieën nodig dan voor koolhydraten en vetten. Je verbrandt dus meer calorieën en dat is precies wat we willen, als we een paar kilootjes kwijt willen.

Hoe gezond is een eiwit dieet?

Alles waar te voor staat is niet gezond. Dat is ook zo met het eiwit dieet. Juist omdat je geen last hebt van hongergevoel eten de meeste mensen te veel eiwitten. Eiwitten zitten vaak ook nog eens ongezonde vetten en zuivel. Als je niet tegen lactose kan of een gevoelige huid hebt, dan kun je beter de melkproducten laten staan. Maar dat is nog niet het ergste. Het eiwit dieet is ongezond voor je lichaam en verschillende organen. Als je een eiwitdieet wilt volgen lees dan:

Let op als je een eiwitdieet wilt volgen

Wil je nog meer lezen over diëten?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Scroll naar boven