Lage eigenwaarde

Lage eigenwaarde

Lage eigenwaarde overwinnen doe je met deze tips voor zelfvertrouwen en groei.

Een lage eigenwaarde kan je werk, je relaties en je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt, dat je voortdurend twijfelt aan je eigen waarde en dat je jezelf niet serieus neemt. Misschien herken je dit: je voelt je ongemakkelijk in sociale situaties, je vergelijkt jezelf continu met anderen of je stelt jezelf altijd de vraag of je wel goed genoeg bent.

Als je je herkent in deze situaties, weet dan dat je niet alleen bent. Een lage eigenwaarde is iets waar veel mensen mee worstelen, maar gelukkig is het iets waar je aan kunt werken om je zelfvertrouwen te vergroten. In dit artikel geef ik je niet alleen inzichten, maar ook praktische en unieke tips die je kunnen helpen om zelfverzekerder te worden en te ontdekken wie je werkelijk bent.

Lage eigenwaarde

Lees het hele artikel met 22 unieke tips om je lage eigenwaarde te overwinnen of klik hieronder op een onderdeel waar je graag meer over wilt lezen.

Inhoudsopgave

Wat houdt eigenwaarde in?

Eigenwaarde is eigenlijk het besef van je eigen waarde, wie je bent en hoeveel je waard bent als persoon, los van wat je doet of wat anderen van je denken. Het is de manier waarop je naar jezelf kijkt en jezelf behandelt. Het gaat niet alleen om het erkennen van je successen, maar ook om jezelf volledig te accepteren met al je perfecties én imperfecties. Eigenwaarde gaat over het voelen dat je goed genoeg bent, precies zoals je bent.

Denk er even over na: wanneer je hoge eigenwaarde hebt, voel je je zelfverzekerd, ben je in staat om met tegenslagen om te gaan, en kun je gezond je grenzen aangeven zonder je schuldig te voelen. Het is dat innerlijke gevoel dat je het verdient om gelukkig te zijn, om liefde te ontvangen en om je doelen te bereiken.

Maar eigenwaarde is niet iets dat je eenmalig “hebt” of “niet hebt”. Het is iets dat je kunt opbouwen, onderhouden, en zelfs versterken. Eigenwaarde heeft te maken met zelfrespect – het bewust kiezen om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Het betekent jezelf niet alleen te omarmen wanneer alles goed gaat, maar ook wanneer je een misstap maakt. Het is het vertrouwen dat je waardevol bent, ongeacht het resultaat.

Wat betekent lage eigenwaarde?

Een lage eigenwaarde is als het dragen van een zware rugzak vol negatieve gedachten over jezelf. Het is het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dat je altijd meer moet doen om ergens bij te horen of dat je niet waardevol genoeg voelt om succes te verdienen. Het is alsof je voortdurend jezelf in twijfel trekt, ongeacht je prestaties of de successen die je hebt behaald. Je voelt je misschien altijd minder dan anderen, zelfs als je in feite heel wat in je mars hebt.

Maar laten we eerlijk zijn: iedereen heeft wel eens twijfels over zichzelf. Het probleem ontstaat wanneer deze twijfels je dagelijks leven beïnvloeden. Je kunt je constant onzeker voelen, je terugtrekken uit sociale situaties of jezelf zelfs kleineren in plaats van jezelf te waarderen voor wie je werkelijk bent. Een lage eigenwaarde kan invloed hebben op je werk, relaties en je algehele geluk. Dat is zonde dus ga ermee aan de slag.

Hoe kom ik van mijn lage zelfbeeld af?

22 tips om jouw lage eigenwaarde te overwinnen.

1. Maak een ‘vragenlijst voor zelfwaardering’

Heb je vaak de neiging om jezelf te bekritiseren voor alles wat niet perfect is? Komt het voor dat je de positieve dingen die je doet niet opmerkt en je juist focust op je fouten?

Maak een dagelijkse of wekelijkse vragenlijst met positieve reflecties. Stel jezelf vragen zoals: “wat ging goed vandaag?” of: “waar ben ik trots op?” Dit helpt je bewust te worden van de kleine dingen die je goed doet en versterkt je gevoel van eigenwaarde. Het kan een enorme verschuiving in je zelfbeeld teweegbrengen door je te herinneren aan de dingen die je wel goed doet op een dag, zelfs als die klein lijken.

2. Draag je mooiste kleding naar je werk of uitje

Voel je je vaak ongemakkelijk in je kleding of heb je het gevoel dat je er niet goed uitziet? Vermijd je soms bepaalde kleding, omdat je jezelf er niet mooi genoeg in vindt?

Kleed je op een manier die je zelfvertrouwen geeft, zelfs als je thuis werkt. Wanneer je jezelf goed voelt in je kleding, straal je meer zelfvertrouwen uit. Maak het een gewoonte om jezelf te kleden zoals jij dat wilt, ongeacht wat anderen van je verwachten.

3. Stel jezelf kwetsbare vragen

Last van lage eigenwaarde? Stel jezelf kritische vragen.

Voel je je soms gevangen in je eigen gedachten, zonder te begrijpen waar je onzekerheden vandaan komen?
Stel jezelf eens de vraag: “waarom ben ik zo bang om mezelf volledig te accepteren?” Door deze kwetsbare vraag te stellen, kun je de dieperliggende oorzaken van je onzekerheden ontdekken en beginnen met het aanpakken ervan.

4. Herken je innerlijke criticus als een ‘ongevraagde gast’

Heb je een constante innerlijke stem die je zegt dat je niet goed genoeg bent? Voel je dat je niet voldoet aan je eigen normen?

Zie je innerlijke criticus als een ongevraagde gast die je niet hoeft te uitnodigen. Wanneer je deze negatieve stem hoort, zeg dan tegen jezelf: “dit is niet mijn waarheid, dit is slechts een stem die ik niet hoef te volgen.” Probeer vervolgens de situatie op een meer positieve en objectieve manier te bekijken.

5. Stop met jezelf altijd in twijfel trekken

Je hebt waarschijnlijk wel eens het gevoel dat je niet goed genoeg bent, vooral als het gaat om nieuwe projecten of verantwoordelijkheden. Je vraagt je af of je wel in staat bent om de taak uit te voeren, zelfs als anderen vertrouwen in je hebben. Je twijfelt continu aan je capaciteiten, wat je werkdruk verhoogt en de angst voor fouten versterkt.

Wanneer je jezelf vaak afvraagt of je goed genoeg bent, kan dit een teken zijn van een laag zelfbeeld. Het is belangrijk te beseffen dat twijfelen normaal is, maar het mag je niet tegenhouden in de dingen je wilt doen.

Begin met het omarmen van imperfectie. Iedereen maakt fouten, en dat is oké. Fouten zijn niet het bewijs van je falen, maar de bouwstenen voor je groei. Als je twijfelt over een taak, vraag dan om feedback van anderen en zie dit als een kans om te leren. Stel jezelf niet de vraag: “kan ik dit?”, maar: “hoe kan ik dit beter doen?” Door je focus te verleggen van falen naar groei, kun je je zelfvertrouwen langzaam versterken.

6. Kijk naar je verleden met een positieve lens

Heb je de neiging om in je verleden te blijven hangen en je te focussen op de fouten die je hebt gemaakt?

Kijk naar je verleden met de ogen van een coach. Wat heb je geleerd van je ervaringen? Wat zijn de sterke punten die je hebt ontwikkeld door moeilijke tijden heen? Deze oefening helpt je om te begrijpen dat je eerder overwonnen uitdagingen hebt, wat je in de toekomst sterker maakt.

7. Stop met je prestaties afzwakken en geef jezelf complimenten

Mensen met een laag zelfbeeld hebben vaak de neiging om hun eigen prestaties af te zwakken. Als je iets goed hebt gedaan, zul je misschien zeggen: “het stelde niet veel voor” of: “het was geluk”. Dit komt vaak voort uit het gevoel dat je niet echt verdiende wat je hebt bereikt, waardoor je je prestaties niet waardeert zoals je zou moeten.

Als je jezelf regelmatig betrapt op het minimaliseren van je eigen prestaties, is dat een signaal van een laag zelfbeeld. Je hebt misschien moeite om je successen te erkennen, omdat je bijvoorbeeld bang bent dat anderen je arrogant vinden of dat je prestaties niet bijzonder zijn.

Begin met jezelf complimenten te geven voor alles wat je doet, groot of klein. Het erkennen van je successen helpt je om een sterker gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Maak een “successenlijst” en schrijf elke keer als je iets bereikt hebt, hoe klein het ook lijkt. Dit helpt je om je prestaties op een eerlijke manier te zien en je zelfbeeld stap voor stap te verbeteren.

8. Wees je eigen cheerleader

Heb je de neiging om jezelf te negeren of zelfs te veroordelen wanneer je iets goed doet? Merk je dat je vaak niet trots bent op je prestaties?

Vier je kleine en grote overwinningen. Als je iets hebt bereikt, neem dan even de tijd om jezelf op de schouder te kloppen en te zeggen: “goed gedaan!” Het tonen van positieve zelfbevestiging helpt je om je zelfbeeld te verbeteren en je eigenwaarde te versterken.

9. Stop met het negeren van je eigen behoeften

Wanneer je een laag zelfbeeld hebt, kan het zijn dat je jouw eigen behoeften en wensen op de laatste plaats zet. Je geeft de voorkeur aan het pleasen van anderen boven het zorgen voor jezelf, omdat je bang bent dat je anders afgewezen wordt. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie en weinig energie, omdat je jezelf voortdurend opoffert.

Als je jezelf regelmatig voorbijloopt door altijd aan anderen te denken, dan is het tijd om jezelf weer op de eerste plaats te zetten. Je voelt je misschien schuldig of egoïstisch, maar het is juist essentieel om goed voor jezelf te zorgen.

Leer je grenzen te stellen en nee te zeggen wanneer het nodig is. Het kan helpen om tijd voor jezelf te plannen, zelfs als dat betekent dat je een sociaal evenement of een verzoek van iemand anders afwijst. Zelfzorg is geen luxe, het is een noodzakelijke investering in je eigen welzijn en groei. Begin met kleine stappen, zoals het inplannen van een dagelijkse “me-time” en ontdek hoe belangrijk het is om voor jezelf te zorgen.

10. Herken de waarde van je emoties

Heb je de neiging om je emoties te onderdrukken, vooral de negatieve? Voel je je vaak onbegrepen of genegeerd in hoe je je voelt?

Geef jezelf toestemming om je emoties te voelen zonder oordeel. In plaats van te denken dat je ‘zwak’ bent door verdriet of onzekerheid, zie het als een teken van je menselijkheid. Door je emoties te omarmen en te begrijpen, kun je meer inzicht krijgen in je ware behoeften en verlangens.

11. De constante vergelijking met anderen: focus op je eigen pad

Last van lage eigenwaarde vergelijk jezelf niet met anderen volg je eigen pad.

Een van de meest voorkomende signalen van een laag zelfbeeld is het constante vergelijken met anderen. Of het nu gaat om collega’s, vrienden, of zelfs beroemdheden op sociale media – je kijkt naar anderen en denkt dat zij het allemaal beter voor elkaar hebben. Het voelt alsof iedereen meer bereikt, meer zelfvertrouwen heeft en een interessanter leven leidt. Dit kan een vicieuze cirkel zijn die je zelfbeeld verder afbrokkelt.

Als je jezelf vaak vergelijkt met anderen, stel jezelf dan de volgende vraag: “wat maakt mijn situatie anders dan die van hen?” Besef dat je niet de volledige context van hun leven kent. Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen en onzekerheden, ook al lijken ze dat goed te verbergen.

In plaats van te vergelijken, focus je op jouw unieke pad. Maak een lijst van je eigen prestaties en kleine successen die je hebt behaald en wees daar trots op. Door jezelf vaker te herinneren aan je eigen successen, zul je merken dat je minder geneigd bent om jezelf met anderen te vergelijken. Iedereen heeft succes en jij dus ook.

12. Angst om afgewezen te worden is een kans om te groeien

Als je een laag zelfbeeld hebt, kun je ook de constante angst ervaren dat je afgewezen of niet geaccepteerd wordt. Dit kan zich uiten in je werk, waar je bijvoorbeeld niet durft te spreken in vergaderingen uit angst voor kritiek of in je persoonlijke leven, waar je je terugtrekt uit sociale situaties, omdat je bang bent niet leuk gevonden te worden.

Merk je dat je sociale gelegenheden vermijdt omdat je bang bent dat anderen je niet leuk vinden of je niet serieus nemen? Dit is een veelvoorkomend teken van een laag zelfbeeld.

Het is belangrijk om te realiseren dat afwijzing iets is waar we allemaal mee te maken krijgen, en dat het niet altijd over jou gaat. In plaats van jezelf af te sluiten, kun je jezelf eraan herinneren dat afwijzing niet het einde van de wereld is. Het kan zelfs een kans zijn om je eigen kracht te ontwikkelen. Begin met kleine stapjes door vaker sociaal contact aan te gaan, ook als het ongemakkelijk is. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt.

13. Ga dagelijks de uitdaging aan om ‘grenzen te verleggen’

Last van lage eigenwaarde? Verleg je grenzen.

Merk je dat je vaak uitstelgedrag vertoont of situaties uit de weg gaat die je als ongemakkelijk ervaart?

Begin met het stellen van kleine uitdagingen voor jezelf. Dit kan iets eenvoudigs zijn als een gesprek aangaan met een collega of een taak uitvoeren die je altijd hebt uitgesteld. Het aangaan van kleine uitdagingen helpt je om te groeien en zelfvertrouwen op te bouwen.

14. ‘Het schaduwspel’: omarm je schaduwkanten

Heb je het gevoel dat je je ‘negatieve’ kanten (zoals angst, onzekerheid of zwakheden) liever negeert of wegstopt? Denk je vaak: “ik mag geen negatieve eigenschappen hebben”?

Maak een lijst van de eigenschappen die je als zwak ziet en geef ze ruimte. In plaats van ze te onderdrukken, kijk je ze recht aan. Vraag jezelf af waarom ze er zijn en hoe ze kunnen bijdragen aan je persoonlijke groei. Bijvoorbeeld, onzekerheid kan je alert maken op mogelijke verbeteringen. Door deze aspecten van jezelf te omarmen, leer je dat je niet perfect hoeft te zijn om waardevol te zijn.

15. Houd een ‘zelfzorg-marathon’

Merk je dat je vaak je eigen behoeften op zij zet voor anderen? Voel je je soms uitgeput of overbelast, maar kun je geen ruimte voor jezelf maken?
Zet de komende maand in op dagelijkse zelfzorg, hoe klein ook. Dit kan variëren van vijf minuten meditatie tot een avondwandeling zonder je telefoon. Maak het een prioriteit en zie het als een uitdaging. Het helpt je om jezelf als belangrijk te beschouwen en creëert ruimte voor je eigen welzijn, wat een directe invloed heeft op hoe je jezelf waardeert en respecteert.

16. Kruip in de huid van je ‘toekomstige ik’

Heb je moeite om jezelf te zien als de zelfverzekerde en succesvolle persoon die je zou willen zijn? Voel je je vast in je huidige situatie en weet je niet goed hoe je verder moet komen?

Visualiseer elke dag hoe je ideale toekomst eruitziet. Hoe zou je handelen als je al het zelfvertrouwen had dat je wenst? Wat zou je zeggen en doen als je geen angst voor falen had? Stel je voor dat je al deze eigenschappen in je hebt en geef jezelf de toestemming om deze vandaag al te gebruiken, ook al voel je je daar misschien nog niet helemaal klaar voor. Deze oefening maakt je zelfvertrouwen minder abstract en helpt je dichter bij de persoon te komen die je wilt zijn.

17. Creëer een ‘krachtige plek’ voor jezelf

Voel je je vaak overweldigd of gestrest door je omgeving? Heb je moeite om rust te vinden in je dagelijkse routine?

Zoek een rustige plek in je huis, of het nu een hoekje in je kamer is of een plekje buiten, waar je kunt ontspannen en jezelf kunt opladen. Het creëren van een ‘krachtige plek’ kan je helpen om meer innerlijke rust te vinden en jezelf opnieuw op te laden.

18. Verander je houding door je lichaam te stretchen

Merk je dat je vaak gespannen of slungelig zit, wat je gevoel van zelfvertrouwen kan beïnvloeden?

Start je dag met een paar minuten stretchen. Houd een rechte rug en adem diep in om de spanning los te laten. Door je lichaam fysiek te openen, zul je merken dat je je mentaal ook sterker en zelfverzekerder voelt.

19. Visualiseer je ideale zelf en neem kleine stapjes richting dat beeld

Last van lage eigenwaarde? Visualiseer je ideale zelf en werk daar met kleine stapjes naar toe.

Heb je het gevoel dat je vastzit in je huidige situatie? Of dat je jezelf niet kunt voorstellen hoe je je leven zou kunnen verbeteren?

Visualiseer regelmatig de beste versie van jezelf. Hoe ziet je leven eruit als je zelfvertrouwen hebt? Wat zou je doen? Kies elke week een klein doel dat je dichter bij deze versie van jezelf brengt. Kleine stappen kunnen een groot verschil maken.

20. Gebruik affirmaties met beeldspraak

Voel je je vaak vastzitten in negatieve gedachten over jezelf? Heb je moeite om standaard affirmaties te geloven?

In plaats van algemene affirmaties zoals: “ik ben goed genoeg”, gebruik beeldspraak die bij jou resoneert. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ben als een rivier die rustig stroomt, ongeacht de obstakels die ik tegenkom.” Beeldspraak kan je helpen om zelfvertrouwen op te bouwen door je geest te laten visualiseren hoe sterk en vastberaden je kunt zijn.

21. Stel een “lijst van dankbaarheid” voor jezelf samen

Heb je de neiging om vooral dankbaar te zijn voor anderen, maar nooit voor jezelf? Voel je dat je jezelf niet genoeg waardeert voor de moeite die je doet?

Maak een lijst van alles waarvoor je dankbaar bent over jezelf. Dit kan zijn: je doorzettingsvermogen, de liefde die je voor anderen hebt, of zelfs de kleine momenten van zelfzorg. Vul deze lijst regelmatig aan en lees hem vaak door. Het zal je helpen om je eigen waarde te erkennen en je zelfbeeld positief te beïnvloeden. Door te zien wat je hebt bereikt en waar je trots op kunt zijn, bouw je een sterker gevoel van eigenwaarde op.

22. Maak een ‘ik ben het waard’-lijst

Merk je dat je moeite hebt om je waarde te erkennen? Heb je soms het gevoel dat je niet goed genoeg bent, zelfs als je positieve dingen hebt bereikt?

Begin een lijst van je prestaties, zowel groot als klein. Wanneer je je onzeker voelt, haal je de lijst erbij om jezelf eraan te herinneren wat je al hebt bereikt en waarom jij het waard bent om van te houden.

Conclusie lage eigenwaarde

Een laag zelfbeeld is niet iets wat van de ene op de andere dag opgelost kan worden. Het is een reis van zelfontdekking, zelfacceptatie en voortdurende groei. Door bewust te werken aan je gedachten, je sociale interacties, en je zelfzorg, kun je je zelfbeeld stap voor stap verbeteren. Onthoud: je hebt het recht om in jezelf te geloven en je eigen waarde te erkennen. Jij bent goed genoeg, precies zoals je bent. Het is tijd om dat te omarmen!

Hulp nodig bij het ontwikkelen van je zelfvertrouwen?

Ontdek hoe een coachingstraject eruit ziet bij Leonie Grein, coach bij LG voor jou.

Meer lezen?

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven