Ontdek in deze gratis gids hoe jij meer rust & overzicht krijgt in jouw drukke bestaan.


Ontdek hoe jij meer
rust & overzicht krijgt in
jouw drukke bestaan!

Download deze gratis gids met simpele stappen die je meteen kunt toepassen. Zodat jij weer tijd hebt voor andere leuke dingen.

16 functies van emoties

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Poeh, emoties je kunt er alle kanten mee op, dat wel ;). Regelmatig krijg ik er mee te maken. Klanten die boos zijn, verdrietig of besluiteloos of een enorme chaos ervaren in hun huidige leven. Ze komen dan bij mij:

HELP!

Emoties, wat moet ik ermee?

Dat gevoel bekruipt je dan vaak. Je wilt er van af. Maar emoties bestaan niets voor niets. Ook zij hebben een bepaald doel. Ben je benieuwd wat jouw emoties jou willen vertellen? Ontdek in dit artikel: de functies van emoties en wat je er aan kunt doen.

Laten we eerst eens even kijken wat emoties precies zijn.

Wat zijn emoties?

Emoties zijn min of meer reacties op dingen die er gebeuren in ons leven. Je wordt bijvoorbeeld verdrietig, boos of angstig. Dit gebeurt vaak na een gebeurtenis of een gedachte. Iedereen is anders en dat zie je ook bij emoties. Waarop de een gefrustreerd is als een auto maar niet door rijdt en meteen op de claxon zit. Is de ander ontzettend relaxed. Emoties zijn dus subjectief. Iedereen reageert verschillend op een zelfde situatie of gedachte die plaatsvindt.

Wat zijn de functies van emoties?

Laten we eerst kijken naar de functies van basisemoties.

 • Je bent super blij! Je wilt ergens voor gaan en je wilt deze vreugde graag delen met jezelf en met anderen.
 • Je bent verdrietig. Je trekt jezelf vaak terug en je wilt graag getroost worden.
 • Je bent boos. Dan wil je graag aanvallen of ergens tegen ingaan. Je wilt gerespecteerd worden. En je grenzen bewaken.
 • Je bet angstig. Je wilt vluchten en ver weg gaan. Je wilt beschermd worden.

Emoties en gevoelens

Zo heb je natuurlijk nog veel meer emoties dan alleen de basisemoties. Je hebt ook heel veel gevoelens. Je ervaart bijvoorbeeld chaos of je hebt ergens spijt van, je bent besluiteloos of je voelt je schuldig. Kijk hieronder naar alle functies van emoties. Begrijp je emoties en ga er mee aan de slag. Hoe? Dat lees je hieronder.

Functies van emoties

 • Je bent gefrustreerd. Iets lukt niet. Kijk of er andere manieren zijn om jouw doel te bereiken. Neem afstand en bedenk andere oplossingen. Lukt dit niet? Vraag iemand anders om met jou mee te kijken. Iemand anders heeft vaak een andere blik. Waardoor je andere inzichten krijgt.
 • Je ervaart chaos. Tijd om op te ruimen en prioriteiten te stellen. Is het een heleboel werk? Ruim elke dag een kwartier op. Doe dit per ruimte. Over een paar weken ziet je huis er een stuk netter uit.
 • Je bent verdrietig. Bel een vriend of vriendin. En drop je verhaal. Laat je troosten. En vergeet niet: je staat op het punt om iets af te sluiten. Als je dingen afsluit, openen er ook weer nieuwe deuren. Dat geeft moed. Kijk hoe je iets wilt gaan afsluiten.
 • Je hebt ergens spijt van. Je had iets anders kunnen aanpakken. Veel in het verleden blijven hangen schiet je niets mis mee op. Het zadelt je vaak met nog meer rot gevoelens op. Kijk liever hoe je jezelf dit wilt vergeven. En kijk ook eens of er nog iets is dat je anders wilt gaan doen in de toekomst zodat je minder spijt krijgt van dingen. Vergeet niet: spijt is niet erg. We maken allemaal wel eens fouten. Maar leer ervan, daar zit jouw groei.
 • Je kan maar niet beslissen. Je blijft maar afwegen en uiteindelijk kom je er nog niet uit. Kijk eens op basis van welke criteria jij beslist. Moet je jouw criteria aanpassen? Zijn deze veranderd de afgelopen periode? En welke criteria vind je het allerbelangrijkste? Kom je er dan nog niet uit? Besef dat de juiste keuze niet bestaat en gelukkig kun je veel keuzes later evalueren en heroverwegen. Vraag gerust om hulp aan iemand die met je mee kijkt. Een andere blik is altijd welkom. Weet je het echt niet? Gooi dan een muntstuk: kop is keuze ‘a’ en munt is keuze ‘b’. Dan laat je het lot beslissen :). Als je dan toch even veel nadelen hebt als voordelen…
 • Je ervaart boosheid. Dat kan heel heftig zijn. Wat jij heel erg belangrijk vindt, wordt niet nageleefd. Dat frustreert. Kijk eens hoe je nieuwe manieren kunt vinden om andere mensen te overtuigen. En ga een uitdaging met jezelf aan. Ben jij bijvoorbeeld een ‘pietje precies’? En loopt jouw collega steeds de kantjes ervan af? Jouw kernkwaliteit is dat je perfectionistisch bent. Je allergie zijn mensen die de kantjes er vanaf lopen en jouw uitdaging is om ook wat flexibeler en makkelijker te worden. Het leuke is dat je dit kunt afkijken bij die ander. Wil jij weten wat jouw kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen zijn en wat je er aan kunt doen? Lees dan dit artikel (klik op deze link).
 • Als je je verveelt, dan zijn je doelstellingen bereikt. Dan is het tijd om een nieuw doel te vinden. Ga kijken wat jouw verlangens en wensen zijn. Waar word je gelukkig van? Waar krijg je energie van? Wat wil je bereiken op de korte termijn en de lange termijn? Wat moet je daar allemaal voor doen? Wat zou het eerste stapje zijn? En denk ook gewoon aan leuke activiteiten of nieuwe vrienden. Een nieuwe hobby, een sportvereniging, een kookclubje of een boekenclub. Ga je niet vervelen, maar zoek leuke nieuwe dingen.
 • Je bent angstig. Dat is super vervelend en maakt je ook onzeker. Ga aan de slag met je angsten en zie wat je angsten zijn. Hoe echt is jouw angst? Hoe groot is de kans dat dit gebeurd? Wat zijn andere mogelijke uitkomsten? Vraag jezelf af: wat kan ik doen om mij te beschermen tegen deze angsten? En hoe kan ik afleiding zoeken?
 • Je voelt je verward. Iets is niet duidelijk. Je hebt te weinig informatie, krijg duidelijkheid. Ga op onderzoek uit en verzamel alle informatie.
 • Je bent bezorgd. Iets is nog niet goed geregeld of gezegd. Regel het, tref je voorbereidingen en doe het. Deel je zorgen met anderen. En ga aan de slag. Ben je bijvoorbeeld bang als je partner alleen komt te staan met alle financiën als jij komt te overlijden? Sluit een verzekering af en deel elkaars kennis met betrekking tot allerlei klussen. Schrijf alles op wat nodig is. Soms ontvlucht je deze dingen, omdat ze naar zijn. Maar er aan denken, terwijl het nog geregeld moet worden kost ook heel veel energie!
 • Je voelt je schuldig. Je hebt iets niet gedaan voor jezelf of een ander. Je wilt voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Doe het alsnog. Het is nooit te laat. Wil je niets doen? Bedenk dan een afscheidsritueel en neem afstand van je schuldgevoel. Laat het los of ga aan de slag.
 • Je voelt je aangevallen. Iemand loopt steeds over je heen of neemt jou mening niet serieus. Waar kan jij je grenzen beter bewaken? Hoe ga je dat doen? Waar ga je vaak de mist in? Hoe ga je dat voorkomen?

Mijn motto is altijd: alles heeft een reden. Zo zie je dat emoties jou ook iets kunnen vertellen. En je kunt er ook iets mee gaan doen.

Emoties herkennen

 • Welke van de bovenstaande functies herken jij bij jouw emoties?
 • Hoe zou jij jouw behoeftes kunnen vervullen?
 • Wat heb jij nodig?
 • Hoe kan je dat bereiken?
 • Wat is het eerste stapje dat je zou kunnen zetten?

Emoties uiten

Vind jij het moeilijk om jouw emoties te uiten? Het laatste wat je moet doen is jouw emoties niet de ruimte geven. Zoals je hebt gezien hebben al jouw emoties en gevoelens een betekenis. Soms heb je zo veel mee gemaakt dat dit te veel is om alleen te verwerken. Dan kroppen alle emoties zich op en op een gegeven moment krijg je last van allerlei lichamelijke en geestelijke ongemakken.

Heb jij last van:

Lichamelijke klachten door onverwerkte emoties?

Maak een afspraak met mij en dan kunnen we samen aan de slag om jouw emoties op de juiste manier te verwerken. We kijken dan naar jouw karakter en jouw persoonlijke wensen en naar jouw geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een mooie combinatie voor een duurzaam en blijvend resultaat.

Help anderen ook naar een gelukkiger & gezonder leven en deel dit artikel.

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op!

Dan maken we even kennis, vrijblijvend natuurlijk. Dan kijken we wat ik voor jou kan betekenen. Als ik je niet kan helpen, dan vertel ik dat ook. Je zit dus nergens aan vast. Neem vandaag nog de 1e stap naar een gelukkiger en gezonder leven.

Lees de missie van Leonie Grein van LG voor jou
Scroll naar boven